Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce lucruri NU trebuie sa spui atunci cand concediezi un angajat

19 /Apr2016
Tags: concediereresurse umane

Concedierea este o experienta neplacuta pentru ambele parti implicate. Insa, fara indoiala, angajatul este cel mai afectat de acest proces. Prin urmare, este important sa stim cum putem proceda pentru a nu face situatia mai dificila decat este deja.

Atunci cand vine vorba de concediere, dreptul primordial al angajatorului este de a-si proteja firma/departamentul din punct de vedere legal. Dincolo de acest lucru, obiectivul sau principal ar trebui sa fie efectuarea acestui act intr-un mod cat mai respectuos si empatic.

In momentul concedierii, obiectivitatea este esentiala. Remarcile personale nu sunt binevenite. Asadar, iata care sunt lucrurile pe care NU ar trebui sa le afirmati atunci cand concediati un salariat:

"Nu imi este usor sa fac asta" - Persoana aflata in aceasta situatie chiar nu este interesata de sentimentele Dvs. Oricat de mult ati incerca sa subliniati postura neplacuta in care va aflati, angajatul va percepe aceasta drept ipocrizie sau formalism.

"Vom discuta detaliile mai tarziu" - Concedierea inseamna, pentru un angajat, un intreg proces, de la procedurile specifice de Resurse Umane, pana la finalizarea sarcinilor ramase. Este responsabilitatea Dvs. sa stiti de la bun inceput ce urmeaza si sa comunicati toate informatiile angajatului.
Nu il lasati sa astepte sau sa treaca prin mai multe etape de clarificare.

"Nu te ridici la nivelul lui X" - Comparatia cu alti membri ai echipei nu poate fi niciodata folosita ca justificare. O persoana poate fi concediata doar pentru ca nu a corespuns nivelului si sarcinilor stabilite.

"Stim amandoi ca vei fi mai fericit in alta parte" - Chiar si in cazul in care aveti motive intemeiate pentru a crede ca salariatul avea de gand sa isi schimbe job-ul, nu sunteti in masura sa ii judecati viitorul.


Concedierea este intotdeauna perceputa drept un soc, cu un impact eotional mai mic sau mai mare. Abtineti-va de la afirmatii care privesc motivatiile persoanei pe care o concediati.

"Daca pot sa te ajut cu ceva, nu ezita sa-mi spui" - Cu exceptia cazurilor in care exista, in mod real, o conexiune intre Dvs. si angajatul respectiv, limitati-va la indatoririle prevazute in mod oficial.

Da, puteti sa ii raspundeti la orice intrebare legata de etapele care urmeaza sau alte detalii legale. Dar nu faceti promisiuni pe care nu le puteti onora.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce lucruri NU trebuie sa spui atunci cand concediezi un angajat":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".