Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cum poti concedia un angajat incompetent. Metodele legale pe care le ai la indemana

27 /Sep2016
Tags: concediereangajat concedierecodul muncii 2016

Atunci cand ai propria ta companie sau esti un pur si simplu un antreprenor care a dezvoltat o afacere, este crucial sa ai alaturi de tine oameni competenti, dispusi sa isi faca meseria cat mai bine.

 

Desigur ca sunt cazuri in care angajatul poate deveni proactiv si dornic de cooperare, in special dupa ce este mustrat de catre personalul din conducere. Daca situatia nu se schimba nici de aceasta data, angajatorul trebuie sa stie ca existe metode legale de a concedia o persoana a carui evolutie la locul de munca nu-l multumeste.

Conform Codului Muncii, angajatorul poate concedia un angajat daca acesta nu corespunde profesional locului de munca, neglijandu-si atributiile. De asemenea, conform actului normativ, managerul poate concedia angajatul daca acesta are abateri disciplinare sau daca acesta este inapt din punct de vedere fizic sau psihic.


Etapele care trebuie urmate inainte de concedierea propriu-zisa


In primul rand, managerul direct ar trebui sa-i atraga atentia angajatului asupra prestatiei sale nesatisfacatoare, a eventualelor erori pe care le-a comis sau neindeplinirea anumitor obiective. Astfel, este semnalata atitudinea necorespunzatoare a angajatului, iar raportul de evaluare intocmit de angajator, in urma acestui demers, este unul nefavorabil.

In al doilea rand, se poate constitui o comisie de evaluare profesionala, salariatul fiind instiintat de acest fapt. Daca in urma acestei proceduri de evaluare de catre o comisie speciala se constata ca angajatul este necorespunzator si se doreste concedierea acestuia, este bine de stiut ca angajatorul este obligat de lege sa ofere alternative celui aflat in cauza. De exemplu, managerul ar trebui sa incerce sa ii ofere angajatului alt post, conform cu studiile acestuia, tot in cadrul companiei respective.

Daca angajatorul nu dispune de posturi vacante in cadrul organizatiei, atunci acesta ar trebui sa ia legatura cu agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, ajutand astfel angajatul sa-si gaseasca un nou loc de munca.

Ultimul pas este inmanarea unui preaviz de concediere al angajatului, iar acesta trebuie sa fie remis cu 20 de zile inainte de parasirea locului de munca.

De abia atunci, angajatul necorespunzator va parasi compania, fiind respectati astfel toti pasii legali.
 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cum poti concedia un angajat incompetent. Metodele legale pe care le ai la indemana":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".