Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

De ce pleaca angajatii valorosi? 9 riscuri pentru demisie

05 /Mai2016
Tags: demisiemotive demisiemanagement hrbeneficii salariu

Pierederea angajatilor valorosi reprezinta o problema serioasa pentru orice tip de intreprindere. Managerii de HR au responsabilitatea de a cunoaste si de a preveni riscurile care determina plecarea unor angajati buni.

Responsabilii de HR, managerii si psihologii specializati pe probleme de munca au opinii diferite cu privire la motivele care ii determina pe angajati sa demisioneze.


Cert este ca pierderea celor mai buni profesionisti afecteaza productivitatea societatilor, nu doar din cauza pierderii avantajelor aduse de persoanele respective, ci si din cauza costurilor pe care le presupune recrutarea inlocuitorilor.

Studiile recente efectuate asupra factorilor care scad profitabilitatea unei afaceri arata ca demisiile frecvente ale angajatilor reprezinta unul din cele mai importante elemente. Mai mult decat atat, exista o influenta reciproca intre scaderea profitabilitatii si demisiile frecvente.
Pe de o parte, productivitatea scazuta, absenteismul si demisiile scad profitabilitatea. Pe de alta parte, costurile neprevazute asociate cu programul neregulat de munca, orele de lucru prelungite si schimburile de noapte, scad profitabilitatea si cresc frecventa demisiilor.

Indiferent de specificul activitatii unei companii sau de nivelul acesteia de profitabilitate, exista anumiti factori care constituie riscuri reale de pierdere a celor mai buni angajati.

1. Managementul ineficient - desi reprezinta un subiect tabu de multe ori, erorile de management scad cel mai mult motivarea profesionistilor de a ramane intr-o companie.

2. Salariul - cel mai bine cunoscut si cel mai des intalnit motiv de nemultumire pentru angajati. Uneori, chiar este vorba doar de bani.

3. Pachetul de beneficii - 20% dintre salariati considera pachetul de beneficii drept cel mai important factor in decizia de a ramane. Managerii de resurse umane trebuie sa se axeze mai mult pe beneficiile oferite, decat pe maririle de salariu.

4. Un mediu de lucru toxic. Relatiile interpersonale problematice scad motivarea, cresc absenteismul si, in cele din urma, determina demisia.

5. Lipsa oportunitatilor de invatare - Profesionistii care simt ca au ajuns intr-un punct mort vor cauta o noua provocare. Mai mult, acestia vor sa se simta sustinuti de manager, prin training-uri, schimburi de experienta, seminarii si alte oportunitati de invatare.

6. Lipsa unei atmosfere pozitive - Niciun om nu va pleca de la un loc de munca unde se simte bine in fiecare zi. Nu uitati ca atmosfera si micile distractii cresc productivitatea si motivarea.

7. Dezechilibrul intre munca si viata personala - asigurati-va ca angajatii se pot bucura de concediile cuvenite, permiteti-le unele absente motivate. Zilele libere acordate ca bonus sunt esentiale.

8. Lipsa oportunitatilor de crestere profesionala - Orice profesionist vrea sa stie ca evolueaza la locul de munca. Recunoasterea meritelor, aprecierea performantelor si promovarile nu pot fi neglijate.

9. Motive personale - chiar si atunci cand este vorba de motive care nu au legatura cu locul de munca in sine, un manager bun va sti sa comunice cu angajatul pe care nu vrea sa-l piarda. Daca motivele sunt irevocabile, cel putin oferiti-i sprijinul Dvs. si mentineti legatura profesionala.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "De ce pleaca angajatii valorosi? 9 riscuri pentru demisie":
Rating:

Nota: 4.56 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Articole similare

VENITURI, BENEFICII SI STIMULENTE EXTRASALARIALE
Mai multe articole despre beneficii salariu
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".