Este vorba de suspendarea contractului de munca din initiativa salariatului, la intrarea acestuia in concediul de acomodare. De concediul de acomodare, cu o durata de un an, pot beneficia salariatii care vor sa adopte un copil.
"Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor (...), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne", se arata in actul normativ.
Pana in acest moment, contractul de munca putea fi suspendat din initiativa salariatului doar in urmatoarele situatii:
- la intrarea in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de trei ani;
- la intrarea in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la sapte ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
- la intrarea in concediul paternal;
- la intrarea in concediul pentru formare profesionala;
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
- in cazul exercitarii unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
- pe durata participarii la greva;
Atentie la faptul ca suspendarea contractului de munca presupune in acelasi timp si suspendarea tuturor termenelor care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea acestuia, exceptand situatiile in care contractul inceteaza de drept.
Concediul de acomodare intra in vigoare in Romania din 12 august, iar persoanele aflate in aceasta situatie vor beneficia de o indemnizatie lunara in valoare de 1.700 de lei.
Atentie! Concediul de acomodare se va acorda la cererea salariatului, iar angajatorii care vor refuza acordarea concediului de acomodare vor risca sa fie sanctionati, de catre inspectorii de munca, cu o amenda intre 1.000 si 2.500 de lei.