Beneficiarul poate fi, dupa caz, elev, student, doctorand sau care urmeaza un program de pregatire postuniversitara intr-o institutie de invatamant superior acreditata, din tara sau din strainatate.
Prin urmare cadrul este limitat elevilor, studentilor, doctoranzilor sau celor care urmeaza un program de pregatire postuniversitara intr-o institutie de invatamant acreditata, din tara sau din strainatate.
"In cazul unei asociatii care doreste sa ofere burse private care sunt conditiile de acordare, facilitatile fiscale de care benficiaza platitorul bursei si beneficiarul si care este valoarea minima obligatorie a bursei?"
In acest scop, trebuie incheiat un contract prin care se acorda bursa privata si care trebuie sa cuprinda clauze privind modul in care beneficiarul trebuie sa isi indeplineasca obligatiile de studiu, precum si celelalte conditii in care se ofera bursa.
La incheierea contractului se va stabili si cuantumul bursei private, acesta putandu-se modifica ulterior numai prin act aditional la contract.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
IMPORTANT!
Cuantumul bursei private se stabileste la incheierea contractului si se poate modifica ulterior numai prin act aditional la acesta. Cuantumul lunar al bursei private va fi stabilit de catre cel care acorda bursa sau de alta persoana juridica ori fizica desemnata de acesta. Cuantumul bursei private trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de intretinere, fara a se situa sub nivelul salariului minim pe economie. Acest cuantum se poate modifica ulterior incheierii contractului numai prin act aditional la acesta.
Clauzele contractului de bursa se stabilesc de catre parti, cu respectarea modelului de contract prevazut in anexa nr. 1 la Instructiunile de aplicare a Legii 376/2004 privind bursele private aprobate prin OMFP 1759/2004.
Beneficiarul bursei private are obligatia sa prezinte contractul, in vederea avizarii, la institutia/unitatea de invatamant in care studiaza, care va specifica nivelul si forma de invatamant urmate, precizand durata normala a studiilor, precum si anul de studiu in care se afla beneficiarul bursei.
ATENTIE:
Din punct de vedere fiscal, la nivelul persoanei juridice care acorda bursa, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit Legii 376/2004 nu sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.
Persoana juridica ce acorda burse private scade sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
In ceea ce priveste beneficiarul bursei, acesta nu va avea nici o obligatie in raport cu impozitul pe venit, bursele primite de persoanele care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare in cadru institutionalizat reprezentand venituri neimpozabile.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
Anonim 2019-11-12 20:37:26
In ce conditii un beneficiar al unei burse private se poate angaja la o firma care nu are nici o legatura cu firma care asigura bursa MultumescAnonim 2019-11-12 16:36:59
In ce conditii un beneficiar al unei burse private poate lucra la o firma care nu are legatura cu firma care acorda bursa.Beneficiarului i se poate stopa acordarea bursei in caz ca lucreaza?Va multumesc anticipat pt raspuns