Un nou raport realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network si The Stepstone Group, bazat pe un sondaj efectuat pe mai mult de 150.000 de respondenti din 188 de tari, inclusiv Romania, dezvaluie prioritati si preferinte in schimbare la locul de munca, observa Mediafax.
Angajatii romani se declara increzatori atunci cand negociaza pentru un nou loc de munca. Trei sferturi dintre angajati din intreaga lume cred ca GenAI va aduce un anumit nivel de schimbare la locul de munca. In ciuda vremurilor incerte, acestia raman increzatori in pozitia lor pe piata muncii: 57% dintre ei sunt pregatiti sa se recalifice in noi pozitii pentru a avansa in cariera.
In Romania, datele arata tendinte asemanatoare: 73% dintre respondentii romani considera ca GenAI va avea un anumit impact asupra locului de munca. 55% dintre cei chestionati doresc sa se recalifice pentru a se adapta noului context, in timp ce 40% doar daca este necesar, iar 5% nu-si propun deloc acest lucru.
Din perspectiva pozitiei de negociere, 60% dintre respondentii romani considera ca detin avantajul atunci cand negociaza pentru un nou loc de munca: 65% declara ca sunt abordati de catre potentiali angajatori cel putin odata pe an, 12% odata la cativa ani si doar 23% spun ca nu au fost contactati niciodata.
In ce priveste gradul de adoptie al AI, doar 23% dintre romani spun ca folosesc aceasta tehnologe in mod regulat, fata de 29% dintre francezi sau 39% dintre americani. 23% dintre romani nu au auzit niciodata despre AI, comparativ cu 14% dintre respondentii la nivel global.
Concluziile studiului subliniaza abordarea proactiva pe care angajatii o adopta ca raspuns la impactul GenAI. Prioritizand recalificarea si dezvoltarea, acestia nu doar ca se pregatesc sa se adapteze la schimbarile tehnologice, dar isi exprima si increderea in capacitatea lor de a prospera pe o piata a muncii in evolutie. Aceasta adaptabilitate este esentiala pentru mentinerea unei forte de munca robuste si reziliente in fata progreselor tehnologice continue.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Din perspectiva factorilor importanti pentru alegerea locului de munca, aspectele de ordin financiar sunt prioritare pentru angajatii romani, fiind urmate de echilibrul dintre viata personala si cea profesionala, precum si de relatia cu superiorii. La nivel global, factorul cel mai apreciat este securitatea locului de munca.
Angajatii romani sunt siguri si cu privire la ceea ce nu-si doresc—69% ar refuza o oferta de munca atractiva daca ar avea o experienta negativa in timpul procesului de interviu. In plus, 35% dintre angajati spun ca nu vor lucra pentru companii care nu ofera optiunea lucrului de acasa sau de la distanta, iar 41% apreciaza diversitatea si incluziunea la locul de munca.