Asadar, conform unor studii de psihologie, publicate de Inc.com, se pare ca munca in echipa nu are doar parti pozitive. De exemplu, cei care nu sunt atat de eficienti au tendinta de a pune sarcini in carca celor mai competenti, asa ca acestia ar putea avea de suferit.
De exemplu, atunci cand se lucreaza in echipa, aproximativ 20-35% din valoarea muncii este conferita de aportul adus de 3-5% dintre angajati, scrie Geoffrey James, marketer, scriitor si public speaker, conform datelor publicate de Harvard Business Review.
Care sunt efectele negative al lucrului in echipa?
Iata ce arata un studiu publicat de Applied Psychology, citat de Inc.com:
- angajatii mediocri au tendinta de a-i barfi pe cei mai competenti din echipa acestia fiind afectati, in cele din urma. De ce se petrece acest fenomen? Pentru ca cei mai putin competenti se simt amenintati de cei mai buni si le este frica sa nu isi piarda jobul
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Legis Plus Legislatia Muncii
- alti angajati mediocri recurg chiar la metode mai "drastice". Acestia incearca sa ii puna intr-o lumina proasta pe cei care sunt foarte buni, raspandind zvonuri urate despre acestia sau chiar atribuindu-si merite pe care ne le-au obtinut
- studiul arata ca cei mai afectati sunt angajatii buni care au tendinta de a fi introvertiti. Daca se lucreaza in open space, este cu atat mai rau pentru acestia, in contextul in care galagia si discutiile in contradictoriu ii pot afecta.
Din acest motiv, angajatorii trebuie sa aiba grija de angajatii competenti si sa atenueze eventualele conflicte. Altel, risca sa isi piarda cei mai buni salariati, din pricina celor care se simt amenintati si fug de munca.