Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Echilibrul dintre viata profesionala si cea privata. In Romania, doar 15% dintre angajati vor sau si-au luat concediu paternal!

28 /Ian2019
Tags: echilibru viata profesionalaconcediu paternalconcediu paternal 10 zile

Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea Comisiei Europene referitoare la o noua Directiva privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor. In Romania, 15% dintre angajati vor sau si-au luat concediu paternal, fata de 33% media UE28, conform Eurostat.

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans, comisarii Marianne Thyssen si Vĕra Jourová au salutat acordul cu urmatoarea declaratie:

„Acordul provizoriu la care au ajuns astazi Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana reprezinta o veste buna pentru familiile din Europa. Pilonul european al drepturilor sociale vizeaza imbunatatirea vietii de zi cu zi a europenilor. Acordul provizoriu de astazi face ca aceasta viziune sa fie foarte concreta, oferind familiilor in care exista parinti si ingrijitori care lucreaza o optiune reala pentru modul de imbinare a vietii profesionale cu cea de familie. Acesta este un pas urias catre o Europa mai sociala si demonstreaza adevaratul spirit al pilonului.

Noile norme privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata, care, in contextul secolului 21, sunt adecvate scopului urmarit, vor crea oportunitatea pentru femeile si barbatii care lucreaza de a imparti sarcinile de ingrijire a copiilor si a rudelor in conditii echitabile. Acordul de astazi stabileste un standard european minim de 10 zile de concediu de paternitate pentru tati in perioada urmatoare nasterii copilului lor, pentru a fi compensati la nivelul indemnizatiei pentru concediul medical. El consolideaza dreptul existent la 4 luni de concediu pentru cresterea copilului prin faptul ca 2 luni vor fi netransferabile intre parinti si introduce compensatii pentru aceste 2 luni la un nivel care urmeaza sa fie stabilit de statele membre. Am convenit, de asemenea, sa fie elaborate dispozitii europene privind concediul de ingrijitor, stabilindu-se o durata de 5 zile per lucrator per an, ca un nou drept european pentru lucratori. Nu in ultimul rand, noile norme consolideaza dreptul tuturor parintilor si ingrijitorilor de a solicita formule flexibile de lucru.

Dar aceste aspecte nu se refera doar la consolidarea drepturilor persoanelor. Noile norme sunt un model pentru modul de aliniere a prioritatilor sociale si economice. Intreprinderile vor putea sa atraga si sa retina femei talentate si barbati talentati. Economia europeana va castiga de pe urma acestei propuneri, care va contribui la eliminarea diferentei dintre rata de ocupare a femeilor si cea a barbatilor. Realizarea unui echilibru mai bun intre viata profesionala si cea privata, atat pentru femei, cat si pentru barbati, nu este doar o masura justa, ci si inteligenta.”

In continuare, acest acord provizoriu trebuie sa fie adoptat in mod oficial atat de Parlamentul European, cat si de Consiliu.


Pentru a aborda provocarile pe care le intampina parintii sau ingrijitorii care lucreaza in reconcilierea responsabilitatilor profesionale cu cele familiale, Comisia Europeana a propus, in aprilie 2017, initiativa „Echilibrul intre viata profesionala si viata privata”. Aceasta initiativa este un element esential al Pilonului european al drepturilor sociale.

Directiva privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata stabileste o serie de standarde noi sau mai inalte pentru concediul de crestere a copilului, concediul de paternitate si concediul de ingrijitor, precum si dreptul de a solicita formule flexibile de lucru. Ea tine seama de nevoile intreprinderilor mici si mijlocii si asigura...citeste continuarea pe europa.eu >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Echilibrul dintre viata profesionala si cea privata. In Romania, doar 15% dintre angajati vor sau si-au luat concediu paternal!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".