Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Administrator si economist intr-un SRL. Ce contract se incheie?

26 /Feb2020
Tags: administrator firmaeconomist contract firmacodul muncii 2020

In cadrul unei firme exista doi asociati si administratori ai firmei. Se poate incheia contract de munca cu firma pentru functia de economist dat fiind faptul ca unul dintre asociati si administratori este economist si desfasoara aceasta activitate in firma sau se poate exercita activitatea fara contract de munca?

Raspunsul specialistului:

Daca asociatul care este si administratorul societatii comerciale, exercita si alte activitati care exced mandatului de administrator si a celor care decurg din calitatea de asociat, va incheia pentru aceste alte activitati un contract individual de munca cu societatea in temeiul dispozitiilor art. 196 indice 1 alin. (3) din Legea 31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede ca asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este.

Asadar, daca asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii raspundere limitata al carui asociat unic este atunci si asociatul poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat este.

Astfel, pentru activitati ce exced atat mandatului, cat si celor specifice desfasurate in calitate de asociat, daca acestea nu au caracter ocazional, pur intamplator, se va incheia un contract individual de munca pentru o functie ce corespunde respectivelor activitati, in speta pentru functia de economist.

Totodata, administratorul societatii comerciale cu raspundere limitata poate fi angajat atat pe functia de administrator societate comerciala cod COR 242111 cat si pe orice alta functie pentru care are calificarea necesara putand cumula doua sau mai multe functii cu respectarea dispozitiilor Codului muncii.

Prin urmare, in situatia unei societati cu raspundere limitata, administratorul poate avea atat calitatea de salariat in baza unui contract individual de munca in chiar functia de administrator societate comerciala cod COR 242111 (Ordinul comun al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 561 din 8 august 2011, cu modificarile si completarile ulterioare) sau poate incheia un contract de administrare (mandat) in conditiile Legii 31/1990 privind societatile precum si orice alt contract de munca (in temeiul art. 35 din Codul muncii) pentru a exercita si alte activitati care exced mandatului de administrator si a celor care decurg din calitatea de asociat, in cazul nostrum pentru functia de economist.

Asadar, nici administratorul si nici asociatul nu pot presta alte activitati in cadrul societatii cu exceptia celor reglementate prin actul constitutiv care decurg din calitatea de asociat si/sau administrator.

 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Administrator si economist intr-un SRL. Ce contract se incheie?":
Rating:

Nota: 2.96 din 5 din 13 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".