Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

ANEXA la fisa postului pentru persoana desemnata cu acordarea primului ajutor - MODEL

08 /Oct2024
ANEXA la fisa postului pentru persoana desemnata cu acordarea primului ajutor - MODEL
Tags: anexa la fisa postuluimodel anexa fisa de post

Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, mentioneaza fisa postului ca document obligatoriu de intocmit, fiind anexa la contractul individual de munca.

 Nu este prevazut un model al acestui document, Codul muncii mentionând doar anumite elemente care trebuie sa se regaseasca in fisa postului (atributiile/sarcinile/responsabilitatile postului).

Un model de fisa de post este reglementat pentru functionarii publici si acest model contine elemente referitoare la denumirea postului, conditii pentru ocuparea postului (studii necesare, abilitati, aptitudini, cerinte specifice), atributiile postului, sfera relationala in interiorul institutiei dar si in exeteriorul acesteia (cu alte entitati) si nu contine anexe.

In conditiile in care pentru alte categorii nu exista reglementat un model de fisa a postului, apreciem ca aceasta poate avea, eventual, si anexe.

Insa, daca fisa postului se completeaza cu o anexa, acest aspect trebuie prevazut in respectiva fisa a postului (cu o formulare ca de ex.: responsabilitatile/atributiile privind protectia datelor cu caracter personal sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta fisa a postului), asa cum in contractul individual de munca se precizeaza ca fisa postului este anexa la contract.

In orice caz, avand in vedere ca fisa postului este anexa la contractul individual de munca, orice modificare a acesteia – inclusiv introducerea unor anexe – trebuie sa se faca prin act aditional la contractul de munca.

Pentru a intelege mai bine o astfel de situatie, va prezentam un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:

" As avea nevoie de un model pentru a intocmi o anexa la Fisa de post pentru colegii responsabili de primul ajutor, colegii care au certificatul de prim ajutor de la Crucea Rosie. Ce ar trebui sa trec in acea anexa ca responsabilitati principale si ca procedura in cazul unui eveniment? Am facut pentru alte responsabilitati (nu cea de Responsabil de prim ajutor) pe modelul: ANEXA I LA FISA POSTULUI Angajat: Data angajarii/modificarii postului: Perioada: nedeterminata cu perioada de proba de 3 luni Postul: Postul trecut in CIM si fisa postului initiala Departament: Productie Pozitia COR/cod: Prezenta anexa descrie principalele atributii, responsabilitatile si obiectivele Responsabil de prim ajutor, conform cu decizia interna _ din data_ Atributii principale ale Responsabilului de prim ajutor: - Responsabilitati: - Obiective: - Data: _ _________ Sef Ierarhic______________________________________ Numele in clar si semnatura"

Raspunsul specialistilor: 

Anexa - Fisa postului- persoana desemnata cu acordarea primului ajutor
 
Toti angajatorii au obligatii in materia acordarii primului ajutor, iar pentru acordarea acestuia in mod efectiv trebuie instruiti si desemnati lucratori din unitate, al caror numar ar trebui sa fie adecvat dimensiunii si riscurilor specifice unitatii. Complementar, in fiecare unitate trebuie sa se regasesca cel putin o trusa medicala.

Lucratorii desemnati trebuie sa cunoasca masurile de prim ajutor si evacuare in cazul unor situatii de urgenta si sa le aplice imediat in caz de accident;
Modelul folosit de catre dvs. este correct insa trebuie completat conform celor de mai jos.
 
ANEXA 2 LA FISA POSTULUI
 
Obiective:
 
- Sustinerea functiilor vitale pana la interventia cadrelor medicale de specialitate – doctor si asistente medicale , medicii de urgenta (Serviciul 112).
 
Responsabilitati si atributii persoana desemnata cu acordarea primului ajutor:
 
- Persoana desemnata cu acordarea primului ajutor va participa la instruirile si exercitiile practice efectuate de catre medicul de medicina muncii, Smurd, Crucea Rosie.

- Persoana desemnata cu acordarea primului ajutor va acorda primul ajutor, in caz de nevoie, lucratorilor din unitate;
- Persoana desemnata cu acordarea primului ajutor va stabili legaturile necesare,cu serviciile specializate, indeosebi in ce priveste acordarea primului ajutor, serviciul medical de urgenta, salvare, pompieri.
 
- Persoana nominalizata mai sus in cazul acordarii primului ajutor va fi instruita in mod special privind succesiunea operatiunilor salvatorului, respectiv:

izolarea zonei-evitarea cresterii numarului de victime;
degajarea accidentatului;
acordarea primului ajutor;
controlarea functiilor vitale ale victimei (starea de constienta, prezenta/absenta respiratiei,circulatia sangelui);
evaluarea functiilor vitale ;
succesiunea manevrelor de prim ajutor corespunzatoare starii victimei(victimelor).

GHID 250 de modele de fise de post, EDITABILE, toate continand criterii de evaluare a performantelor va ajuta acum sa organizati, gestionati si evaluati mai usor munca angajatului dvs, detalii AICI >>>
 
- Chemarea ambulantei prin apel telefonic la 112;
- Supravegherea victimei si continuarea acordarii primului ajutor pana la sosirea ambulantei.
 
Obligatiile care revin persoanei nominalizate:

 - de a preveni agravarea starii victimei
- evitarea inrautatirii starii accidentatului, aparitia altor complicatii, producerea mortii victimei.
- se gaseste la locul si in momentul producerii accidentului, el este colegul de munca al victimei.
 
In cazul producerii unui accident se intervine prin: oprire de urgenta - utilaj sau instalatie, intrerupere curent electric, indepartare, telefon, apel verbal, semnal de alarma, vehiculele unitatii, trusa de prim ajutor, targa, etc.
 
La producerea unui accident, interventia imediata a salvatorului are in vedere: protejarea victimei, examinarea victimei, anuntarea accidentului, acordarea primului ajutor, supravegherea victimei pana la sosirea echipei de specialitate, asigurarea securitatii victimei.
 
Avand grija sa nu-si pericliteze propria sanatate, salvatorul trebuie sa cunoasca regulile de aplicare a primului ajutor, sa-si pastreze calmul, sa actioneze energic, eficace si rapid la luarea masurilor.
 
Am luat la cunostinta:
 
Nume salariat si semnatura:
...........................................
 
Reprezentant legal:
...........................................
 

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "ANEXA la fisa postului pentru persoana desemnata cu acordarea primului ajutor - MODEL":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".