Raspunsul specialistului:
La art. 27 din Codul muncii se prevede ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, iar nerespectarea acestei prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.
In practica, aceasta obligatie poate fi indeplinita, la momentul angajarii, prin depunerea la dosarul de angajare a unei adeverinte medicale, eliberata de medicul de familie, care atesta starea de sanatate a persoanei la momentul eliberarii acelui document.
De asemenea, aceasta obligatie este indeplinita prin eliberarea fisei de aptitudini de catre medicul de medicina muncii.
Din prevederile art. 27, rezulta ca sanctiunea nerespectarii acestei prevederi la momentul angajarii este nulitatea contractului de munca, ceea ce inseamna ca aceasta nulitate poate fi acoperita prin realizarea controlului medical de medicina muncii si eliberarea fisei de aptitudini.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
De asemenea, la art. 260 alin (1) lit. m) din Codul muncii se prevede ca incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Prin urmare, in cazul prezentat, apreciem ca ar putea exista posibilitatea ca, in cazul unui control, societatea sa fie amendata. Avand in vedere ca totusi fisa de aptitudini a fost eliberata inainte de inceperea executarii contractului individual de munca, apreciem ca ramane la latitudinea inspectorilor de munca, in cazul unui control, daca vor aplica amenda.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>>