Asadar, acestea sunt beneficiile pe care majoritatea angajatorilor (peste 85%) le ofera suplimentar salariatilor, arata rezultatele unui sondaj EY, publicat in data de 14.02.2023, citat de Agerpres.
In acest context, mentionam ca 93% dintre respondenti au declarat ca ofera angajatilor, pe langa salariul de incadrare, diverse alte beneficii. Astfel, in topul celor mai populare beneficii se afla tichetele de masa - cu 9 din 10 companii care apeleaza la acest stimulent adaugat la pachetul salarial.
Comandati chiar acum lucrarea “Procedura completa de evaluare a angajatilor”!
A sti pe cine va puteti baza cu adevarat este o informatie vitala pentru bunul mers al firmei dvs. Iar pentru a obtine aceasta informatie nu trebuie decat sa aplicati metodele moderne si eficiente de evaluare prezentate in aceasta lucrare si sa folositi modelele de fise gata redactate. Si nu uitati: evaluarea este obligatorie conform Codului muncii, detalii AICI >>>
De asemenea, mai mult de 85% dintre companii ofera cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale, precum sarbatorile de Paste, Craciunul, Ziua Copilului - 1 Iunie, 8 Martie etc.
Decontarea contravalorii transportului la si de la locul de munca
Decontarea contravalorii transportului la si de la locul de munca este o alta extra facilitate pe care 67% dintre angajatori o ofera propriilor salariati.
Ce alte beneficii mai ofera angajatorii romani?
In ordine descrescatoare ca pondere: primele de asigurare voluntara de sanatate si/sau servicii medicale furnizate sub forma de abonament (60%), asigurari de viata si/sau profesionale (aproape 40%), cotizatii suplimentare la fondurile de pensii facultative (32%).
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Incepand din luna februarie 2023, angajatorii pot include in lista beneficiilor extrasalariale neimpozabile (aceasta categorie intra in lista celor plafonate lunar la cel mult 33% din salariul de baza) si "contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana".
Opt din zece angajatori au afirmat ca sunt la curent cu noutatile fiscale in ceea ce priveste beneficiile salariale, asa cum sunt prevazute de OUG nr. 16/2022, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Doar trei din zece angajatori considera ca modificarile legislative nu au vreun impact in politica de compensatii si beneficii.