Informatiile cerute, sub orice forma, de catre angajator persoanei care solicita angajarea cu ocazia verificarii prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decat acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum si aptitudinile profesionale.
Din aceste prevederi rezulta ca angajarea unei persoane se face pe un post compatibil cu pregatirea sa profesionala, astfel incat respectivul angajat sa poata sa-si duca la indeplinire sarcinile stabilite prin fisa postului, iar acest aspect trebuie verificat de angajator.
Prin urmare, dumneavoastra, in calitate de angajator trebuie sa va asigurati ca persoanele angajate pe posturi cu studii superioare detin cunostintele/competentele necesare pentru exercitarea cu profesionalism a atributiilor postului si pentru evitarea aparitiei unor riscuri/accidente/pagube legate de necunoasterea, din lipsa specializarii, a normelor respectivei activitati.
Iata ce se intreba un cititor al PortalCodulMuncii referitor la COR si ocupatii, specialistii au raspuns:
"Va rugam sa ne clarificati asupra cadrului legal respectiv a imperativitatii privind angajarea pe un post de studii superioare de specialitate (ex: inginer, IT, jurist) conform indicatiilor C.O.R. a unei persoane cu studiile superioare respective. In caz contrar, poate fi angajat cu un cod COR de studii superioare o persoana care nu are aceste studii dar dovedeste competente pentru acel post?"
Raspunsul specialistilor:
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legis Plus Legislatia Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Nu am identificat un act normativ care sa faca legatura directa intre ocupatiile din Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR) si specialitatea studiilor superioare necesare. Exista posibilitatea ca aceasta legatura sa fie facuta in cadrul Profilelor ocupationale pe baza carora au fost introduse ocupatiile in COR, insa acestea nu sunt documente publice si, pentru lamuriri suplimentare trebuie sa va adresati Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, institutie care gestioneaza COR.
Exista insa si meserii reglementate prin diverse acte normative, in care sunt precizate conditiile de acces la exercitarea meseriei.
Un asemenea exempu este domeniul juridic, mentionat si de dumneavoastra, in care ocupatiile sunt reglementate prin legislatie. In acest caz, si in COR ocupatiile din domeniul juridic se regasesc la Grupa minora 261 ”Specialisti in domeniul juridic”, deci persoane cu studii superioare care sunt specialisti (au specializare) in domeniul juridic.
Dar, mai mult, ocupatia de consilier juridic (ocupatia de jurist nu exista ca atare in COR, regasindu-se doar expert si revizor jurist, care par a tine de domeniul expertilor judiciari) este reglementata special prin Legea nr.514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, unde, la art. 8 se prevede necesitatea de a fi ”licentiat al unei facultati de drept”.
In opinia noastra, pe un post cu studii superioare (de principiu este vorba de ocupatiile care se regasesc in Grupa 2 din COR), poate fi angajata o persoana care detine studii superioare absolvite cu diploma de licenta.
In functie de specificul activitatii efective, cea care se regaseste descrisa in fisa postului, persoana in cauza poate dovedi existenta unor competente suplimentare prin absolvirea unor cursuri de specializare.
De asemenea, in COR exista descrieri ale grupelor de baza care contin tipuri de activitati/competente si care, in opinia noastra, trebuie luate in considerare de anhajatori cand isi stabilesc statul de functii si conditiile de ocupare a posturilor.
Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului! Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania - Descoperiti toate modificarile in lucrarea „Clasificarea ocupatiilor din Romania”, detalii AICI >>>
Mai facem precizarea ca, la nivelul Ministerului Educatiei - Autoritatea Nationala a Calificarilor, exista un Registru National al Calificarilor din Invatamantul Superior in care poate fi verificata corespondenta intre specializarea studiilor si codul COR.
http://www.anc.edu.ro/registrul-national-al-calificarilor-din-invatamantul-superior-rncis/
In opinia noastra acest Registru National este documentul care face legatura dintre codul COR si pregatirea profesionala (nivel studii superioare), in conditiile in care doar un numar mic de profesii sunt reglementate, pentru majoritatea neexistand reglementari specifice si detaliate de acces in profesie.
Insa, un punct de vedere asupra acestui aspect poate fi obtinut oficial doar de la Ministerul Educatiei care gestioneaza sistemul de calificari din invatamantul superior si corespondenta acestora cu piata muncii.
In concluzie, in afara cazului profesiilor reglementate, in cazul carora sunt stabilite conditiile de studii de acces in profesie, in celelalte cazuri, apreciem ca angajatorul este cel care evalueaza corespondenta dintre cerintele postului si competentele candidatilor la ocuparea acestora (avand in vedere prevederile art. 29 din Codul muncii), iar modul cel mai sigur in care se poate face dovada competentelor/calificarilor profesionale este prin diploma de studii.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.