Pentru ca evaluarea personalului sa-si indeplineasca scopul de suport al dezvoltarii firmei si proiectare si masurare a eficacitatii firmei, atunci putem privi acest proces ca incepand cu sustinerea angajatului in a deveni cea mai buna varianta a sa.
Uneori, ajungem sa spunem “da, stiam eu ca aici se va ajunge!”. Un fel de profetie auto-realizata. Posibil? Realizabil. Conform cercetarilor lui Rosenthal si Fode, este real mitul conform caruia sculptorul Pygmalion si-a transformat statuia din fildes a femeii perfecte pe care a sculptat-o, cu care se purta de parca ar fi fost reala si minunata, intr-o femeie reala si minunata.
Experimentele lui Rosenthal, in care subiectii au fost cercetatorii studenti, elevi si sobolani confirma mitul. El a impartit subiectii in doua categorii. Una careia sortii ii erau favorabili, iar a doua categorie avea sortii nefavorabili sau putin favorabili. Mai exact, in experimentele in care subiectii au fost elevii, li s-a spus profesorilor primei categorii ca sunt foarte destepti si capabili sa obtina rezultate exceptionale. Profesorilor celui de-al doilea grup li s-a spus ca sunt destul de inceti elevii si este putin probabil sa treaca de medie in ceea ce priveste rezultatele pe care le pot obtine, desi acestia in realitate erau copii cu rezultate foarte bune.
Din rezultatele acestui studiu s-a constatat ca importante pentru dezvoltare sunt atat un mediu favorabil emotional, cat si comportamentele celor care detin controlul sau mediaza dezvoltarea. Caci preconceptiile profesorilor, asteptarile pe care acestia si le creasera fata de rezultatele pe care urma sa le atinga grupul elevilor favorizati faceau ca feedbackurile si oportunitatile oferite elevilor de a lucrea mai mult si a se exprima mai des in clasa, precum si securizarea climatului emotional sa duca la implinirea profetiei profesorilor. Elevii favorizati au avut rezultate excelente, desi initial aveau, de fapt, rezultate mai slabe decat cele ale copiilor care le-au fost prezentati profesorilor din a doua categorie, care aveau comportamente distante, nu dadeau material pentru studiu, nu incurajau si nu ofereau feedback informativ. Iar profetia s-a implinit. Elevii au avut rezultate slabe.
Tot astfel functioneaza si profetiile fata de propria persoana. Vi s-a intamplat sa spuneti vreodata “voi face asta pana cand se va intampla asta”? Mie, da.
Rosenthal a verificat aceste concluzii si in mediul de afaceri. A obtinut aceleasi rezultate.
Putem adapta astfel concluziile cercetarilor lui Rosenthal in cadrul organizational al evaluarii personalului prin construirea realista, realizabila a itemilor din fisa de evaluare. Aceasta sa aiba ca scop perfectarea unor comportamente, cunostinte sau atitudini necesare indeplinirii atributiilor din fisa de post, sa sustina responsabilizarea angajatului cu privire la devenirea celei mai bune forme a sa, pentru a putea aduce plus-valoare societatii. Sa intareasca acele competente de dorit si sa minimizeze acele insusiri nepotrivite culturii organizationale ori fisei postului.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Asteptarile tind sa se auto-realizeze, indiferent de obiectivitatea formularii lor initiale. Poate si doar pentru ca tu te vei fi asteptat la un rezultat si vei fi urmarit doar acele semnale.
Daca rezultatul este acelasi - realizarea asteptarilor - este oare favorabila crearea unor asteptari pozitive?