Raspunsul specialistului:
La art. 17 din Legea 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca salariatul trebuie sa fie informat asupra functiei/ocupatiei conform COR sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului.
Prin urmare, prin fisa postului, care este anexa la contractul individual de munca, sunt prevazute atributiile pe care trebuie sa le indeplineasca salariatul, corespunzator ocupatiei/functiei pe care o detine si astfel, corespunzator scopului pentru care a fost angajat.
Codul muncii nu contine prevederi mai detaliate in aceasta privinta si, prin urmare, apreciem ca, de principiu, dispozitiile pe linie ierarhica, date in temeiul unor prevederi din fisa postului, ar trebui sa fie in legatura/conexe cu obiectivul postului ocupat.
De asemenea, la art. 39 alin. (2) se prevede ca salariatul are obligatia de a de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fișei postului.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In opinia noastra, daca sarcinile stabilite de conducatorul ierarhic, in temeiul prevederii din fisa postului mentionate de dumneavoastra au legatura, sau sunt conexe atributiilor care se regasesc enumerate in fisa postului, atunci salariatul este obligat sa le duca la indeplinire, iar, daca nu le indeplineste, poate fi angajata procedura disciplinara pentru a se analiza faptele si daca acestea constituie abatere disciplinara.
Daca insa acestea nu au legatura cu fisa postului, atunci, apreciem ca in situatia in care salariatul este sanctionat disciplinar si contesta in instanta sanctiunea exista posibilitatea ca instanta sa dea castig de cauza salariatului. Practic in calitate de angajator puteti exercita prerogativa disciplinara intr-un asemenea caz, daca aceasta abatere este prevazuta in regulamentul intern al societatii, dar, dupa cum am mentionat, exista riscul ca, in cazul unei contestatii, instanta de judecata sa dea castig de cauza salariatului.
In opinia noastra, intr-o asemenea situatie este bine ca dispozitiile din partea sefului ierarhic, care nu au legatura cu atributiile din fisa postului, sa fie date in scris si eventual, aceasta posibilitate de a da asemenea dispozitii in scris si conditiile in care ele pot fi date, sa fie prevazuta in contractul individual de munca, in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca (daca exista), luand in considerare faptul ca tot la art. 39 alin. (2) din Codul muncii se prevede obligatia salariatului de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca.
Oricum acest tip de dispozitii ar trebui sa aiba un caracter ocazional, caci daca devin obisnuite, atunci ar trebui modificata corespunzator fisa postului.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>