Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Manager de proiect informatic - este o functie de conducere? Specialistii explica

25 /Iul2024
Manager de proiect informatic - este o functie de conducere? Specialistii explica
Tags: fisa postului manager de proiect informaticcod cor 251206

"Functia de "Manager proiect proiect informatic cod COR - 251206" este o functie de conducere sau nu neaparat?

 Poate fi atribuit acest cod COR si unui angajat care este pe functie executiva? Care este procedura corecta pentru incadrarea unui angajat pe o anumita functie?"


Raspunsul specialistilor: 

In Clasificarea ocupatiilor din Romania, codul 251206 -  manager proiect informatic se regaseste in grupa majora 2 Specialisti in diverse domenii de activitate, grupa de baza 2512 Proiectanti de software.

Lucrarea  250 de modele de fise de post, EDITABILE, toate continand criterii de evaluare a performantelor va ajuta acum sa organizati, gestionati si evaluati mai usor munca angajatului dvs., detalii AICI >>>

In opinia noastra, aceasta functie nu este automat o functie de conducere, ea facand parte din categoria specialisti intr-un anumit domeniu.

In descrierea grupei majore 2 se mentioneaza ca aceasta categorie de specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati, iar in descrierea grupei de baza 2512 se mentioneaza ca proiectantii de software cerceteaza, analizeaza si evalueaza cerintele pentru aplicatiile informatice existente sau noi si pentru sistemele de operare, proiecteaza, dezvolta, testeaza si intretin solutiile software pentru a satisface aceste cerinte.

Astfel, obsevam ca aceste descrieri nu implica automat si obligatoriu, atributii de conducere, in sensul de a conduce o structura functionala a angajatorului, si astfel ocupatia de manager proiect informatic este una de executie.

Spre exemplu, functie de conducere ar putea fi cea de director department proiecte informatice, care ar desemna o persoana care conduce o structura functionala a angajatorului – departamentul de proiecte informatice (care ar trebui sa se regaseasca in organigrama societatii) si care are in subordine/coordonare managerii de proiecte si echipele de implementare a proiectelor.

Si functia de manager proiecte informatice ar putea fi una de conducere daca modul de organizare a angajatorului prevede acest lucru.
Incadrarea personalului ar trebui sa se faca in functie structura organizatorica a angajatorului. Astfel acesta ar trebui, in functie de domeniul de activitate, sa-si stabileasca o organigrama (care contine structurile functionale: 

  • departamente/servicii/sectii/ateliere/compartimente etc.) un regulament de organizare si functionare a acestora care ar contine o descriere a activitatii/atributiilor fiecarei structuri functionale si de la acestea sa porneasca configurarea posturile individuale (schema de personal sau statul de functii) si fisele de post corespunzatoare, care ar trebui sa contina atributiile concrete ale fiecarei persoane angajate care sa conduca la realizarea activitatii structurii functionale din care angajatul face parte. In functiile de atributiile stabilite se aleg si codurile COR ale posturilor prin raportare la descrierile grupelor majore, minore si de baza care se gasesc in aceasta clasificare a ocupatiilor.

Reglementari cu privire la organizarea pe structuri functionale se regasesc doar pentru institutiile publice/bugetare. Pentru sectorul privat modul de organizare nu este reglementat ci face parte din activitatea de management a unei societati, in functie de necesitatile acesteia, de marimea ei, de intensitatea activitatii, de competitivitate pe piata.

Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Manager de proiect informatic - este o functie de conducere? Specialistii explica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".