Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Diferentele salariale intre barbati si femei raman inca o problema majora

09 /Mar2017
Tags: femeile castiga mai putin decat barbatiidiferente salariale intre barbati si femeifemei salarii

Ca barbatii sunt platiti mai bine decat femeile pentru acelasi job este un lucru binecunoscut, iar acest aspect ar trebui corectat in viitorul apropiat.

In Uniunea Europeana, diferentele salariale de 16% intre femei si barbati sunt in continuare o problema, iar tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) incearca sa elimine acest decalaj.

Un studiu de specialitate realizat de PriceWaterhouseCoopers (PwC) arata ca femeile din tarile membre OCDE (Islanda, Suedia si Norvegia, etc) beneficiaza de salarii mai mari.

De asemenea, au fost realizate progrese si in Polonia, unde somajul in randul femeilor s-a diminuat considerabil si a crescut rata de angajare cu norma intreaga.  

Avand in vedere progresele facute in ceea ce priveste remuneratia femeilor, un top al primelor zece pozitii include tari precum Noua Zeelanda, Slovenia, Danemarca, Luxemburg, Finlanda si Elvetia. Aici, lucrurile au inceput deja sa se schimbe in bine.

Diferenta de remunerare intre femei si barbati reprezinta inca o provocare majora

Desi progresele incep sa fie vizibile, diferentele salariale sunt inca mari, iar pentru a egaliza salariile va fi nevoie de cateva decenii, arata studiul (PwC).

"Se inregistreaza un progres lent, dar constant in tarile OCDE catre o mai mare independenta economica a femeilor. Cu toate acestea, diferentele salariale intre femei si barbati continua sa fie o problema majora, femeile de pe piata muncii din tarile din OCDE castigand cu 16% mai putin decat omologii lor de sex masculin - desi sunt din ce in ce mai bine calificate", arata raportul PwC, informeaza economica.net.


Mai este demn de mentionat ca majorarea ratei de angajari in randul femeilor ar putea avea un impact pozitiv asupra PIB-ului tarilor membre OCDE, in special in tari precum Grecia, Italia si Mexic, care ar avea de castigat, in acest caz.

Studiul mai arata ca pentru Marea Britanie, de exemplu, castigurile s-ar ridica undeva la 170 de miliarde de lire, adica in jur de 9% din PIB-ul din 2015.

"Sunt multe masuri pe care companiile si guvernele le-ar putea adopta pentru a aborda cauzele decalajului de remunerare intre femei si barbati. Parghiile la nivelul politicilor publice care faciliteaza accesul la serviciile de ingrijire a copilului si promoveaza concediul paternal s-au dovedit eficiente in cresterea accesului femeilor la slujbe bine platite. De asemenea, companiile pot oferi mai multe beneficii, precum un program flexibil, care sa permita angajatilor sa-si gestioneze mai bine angajamentele familiale in raport cu munca", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Diferentele salariale intre barbati si femei raman inca o problema majora":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".