Nicaieri nu vom simti energia oferita de cele invatate decat acolo unde interactionam cu elementele direct. Nu putem intelege anumite lucruri decat daca avem legatura cu ele. Atunci, va intreb, cum vor putea angajatii sa respecte cultura organizationala si sa aiba propria coloana vertebrala, daca nu cunosc insemnatatea acestora?
Cum sa cunoasca si sa inteleaga importanta fiecarui gand si pas propriu in viata organizatiei altfel decat facand?
"Cred", zise Dodo, "ca cel mai bun mod de a-l explica este sa-l facem." (Lewis Carroll – Alice in Tara Minunilor) A face inseamna a lua o decizie. Gordon Bower si Daniel Morro spuneau ca “noi construim modele mentale ce reprezinta aspecte semnificative ale lumii noastre fizice si sociale, manipulam elemente ale acelor modele cand gandim, planificam si incercam sa explicam elemente din acea lume. Capacitatea de a construi si manipula modele valide ale realitatii inzestreaza oamenii cu un avantaj adaptativ evident; trebuie considerata drept una dintre realizarile fulminante ale intelectului uman".
Intr-o comunitate sau societate, posibile cauze ale conflictului incep de la comunicarea defectuoasa si pot continua cu incalcarea sistemului de valori, existent unor scopuri diferite, stiluri managerial si ambiguitati organizationale, decizionale, dependent de resurse cu volum limitat, diferente mari intre tipuri de personalitate, nemultumirea fata de statutul professional in firma.
Atat timp cat depindem unul de celalalt in interiorul firmei, intre noi se vor exercita relatii reciproce de putere. Deseori, intelegem prin putere abilitatea de a actiona, de a influenta un rezultat, de a face sa se intample ceva sau a infrange o rezistenta, a satisface nevoile cuiva ori a motiva si indrepta pe cineva catre scopuri.
Printre tipurile de putere se regasesc autoritatea formala, informatiile, asocierea, resursele, recompensele si sanctiunile, puterea morala, caracteristicile personale, capacitatea de a defini problemele si rezultatele potentiale.
Totodata, puterea sau lipsa ei deopotriva poate genera starea de stres. Este normal. Atunci, corpul actioneaza pentru a pune rotitele in miscare, printr-un management procedural, sa spunem, pentru ca intr-un timp putin mai lung sa poata restabili echilibrul in corp. Dar cand il supunem acestui comportament prea des sau exagerat ce se intampla? Se ajunge la supraincarcare. Sistemul imunitar si celulele bune incep sa se prabuseasca. Se observa cresterea in greutate, panica, depresia, lipsa de energie, incapacitatea de a ne concentra, de a rezolva problemele si scade si puterea sistemului imunitar, dureri de cap iritabilitate. Iar daca nu gasim o metoda de a elimina stresul acut, el escaladeaza, ajungand in stadiul de stres cronic.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Iar stresul cronic are efect atat asupra emotionalului, cat si asupra creierului. Cercetarile arata ca stresul poate spori incidenta deficientelor usoare de memorie, anxietate pana la forme grave.
Care este directia de distribuire a puterii in scopul cresterii profitului organizatiei pe care o conduci?