Tarile cu cei mai multi specialisti, raportat la numarul de persoane active in campul muncii, sunt Finlanda (6,6%), Suedia (6,3%) si Estonia (5,3%). La polul opus se afla Grecia (1,4%), urmata de Romania (2%) , Cipru si Letonia (ambele cu 2,2%).
Pe de alta parte, Romania a redus, in ultimii cinci ani, din decalajele fata de vecinele sale de clasament. Spre exemplu, in 2011, doar 1,5% din forta de munca romaneasca era concentrata in acest sector de activitate. De asemenea, in prezent, Romania este una dintre tarile cu cel mai echilibrat raport intre numarul femeilor si cel al barbatilor (sub 74%) din acest domeniu. La nivel european, 83,3% dintre posturi sunt ocupate de barbati, iar persoanele cu studii superioare reprezinta 61,8%.
Cu toate ca numarul acestor specialisti a crescut de la un an la altul in UE, in 2016, nu mai putin de 41% dintre companii intampinau dificultati in acoperirea posturilor vacante. Aproape jumatate dintre specialistii din UE se afla in trei tari: Marea Britanie (1,6 milioane), Germania (1,5 mil.) si Franta (1 mil.).
In 2016, angajatii din domeniul IT au castigat cu 60% mai bine decat cei din telecomunicatii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Angajatii din domeniul IT par sa fie din ce in ce mai cautati si mai bine platiti, in contextul in care salariile acestora sunt printre cele mai mari de pe piata muncii din Romania.
Asadar, angajatii din IT au ajuns sa aiba salarii mult mai mari fata de cei din telecomunicatii, iar in unele cazuri diferentele sunt foarte mari...citeste mai multe aici >>>