Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Programul 9-17.00 va deveni istorie? Iata ce isi doreste noua generatie

02 /Iul2019
Tags: program de lucru 9-17.00program de lucru flexibiltimpul de repaustelemunca 2019program de munca part time

Binecunoscutul program de lucru, de la 9-17.00 cu care s-au obisnuit milioane de romani in ultimii ani, ar putea deveni istorie in curand, conform anumitor statistici, la nivel global.

Daca parintii si bunicii nostri mergeau la munca de la 7 la 15.00 se pare ca noile generatii de angajati isi doresc sa lucreze in alte intervale orare, observa BBC.

De asemenea, programul flexibil devine o alternartiva placuta, in special pentru cei care vor sa urmeze cursuri de formare profesionala, au copii in intretinere, etc. Desigur ca exista si salariati care ar dori sa vina mai devreme la munca, asa ca programul flexibil este cea mai buna solutie in acest caz.

 

– Legea 81/2018 este cea care abordeaza si reglementeaza un concept ce incepe deja sa afecteze in mod semnificativ relatiile de munca din Romania.
 
Este vorba despre telemunca, anume acea forma de organizare a muncii prin care salariatul (numit acum telesalariat) nu mai trebuie sa vina la sediul angajatorului pentru a presta activitatea specifica postului. El poate lucra de oriunde (de acasa, cel mai adesea), folosind tehnologia informatiilor si comunicatiilor.

CD-ul Telemunca. Avantaje. Dezavantaje. Optimizare cost contine ...detalii AICI >>>

 

Asadar, tinerii vor sa scape de programul clasic de la 9 la 17.00, iar in acest sens restaurantele companiei de fast-food McDonald's din Anglia au luat deja masuri. Asa se face ca un sondaj arata ca doar 6% dintre angajati lucreaza in intervalul de lucru mai sus mentionat.

Mai mult decat atat, aproximativ 50% dintre britanici au trecut deja la un program flexibil, reusind sa negocieze cu succes intervalul orar de munca preferat.

Un studiu mai arata ca 37% dintre angajati prefera intervalul de munca 8-16.00, iar 21% doresc sa munceasca intre orele 7-15.00. Iar in Anglia oricare angajat are dreptul de a solicita programul de lucru felxibil, dupa ce are o vechime de minim 7 luni, in cadrul unei companii. Ramane de vazut cand se vor aplica si in Romania astfel de norme legislative.

Din ce in ce mai multi angajati din intreaga lume se plang de rigiditatea de care se lovesc atunci cand vine vorba despre programul de lucru. Angajatorii care dau dovada de intelegere vor avea de castigat, avand in vedere ca alte studii arata ca salariatii multumiti sunt mult mai productivi fata de cei care acumuleaza frustrari la locul de munca.

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Programul 9-17.00 va deveni istorie? Iata ce isi doreste noua generatie":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".