Acest fapt reiese dintr-un raport Eurostat, care arata ca in Romania exista o cota de doar 1,2% in ceea ce priveste angajatii din domeniile culturale. La polul opus se situeaza Luxembourg, care are o cota de 4,4%, informeaza Mediafax.
Numarul angajatilor din domeniile culturale a crescut constant in perioada 2011-2015
Raportul mai arata ca in perioada 2011-2015, numarul angajatilor din domeniile culturale a crescut cu 410.000 mai multe locuri de munca in domenii culturale (+7%), in cadrul Uniunii Europeana.
In acest context, in 2015, aproximativ 6,5 milioane de oameni erau angajati in sectorul cultural in Uniunea Europeana. Ce ocupatii aveau acesti angajati? In jur de doua milioane din cei angajati erau artisti si scriitori, din care aproape jumatate (49%) lucrau pe cont propriu.
Raportul mai arata ca mai mult de 60% din oamenii care lucreaza in domenii culturale in Uniunea Europeana au studii superioare avansate, aproape dublu fata de cota celor care lucreaza in total (33%).
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Cea mai mare cota a celor angajati in domenii culturale a fost inregistrata in Luxembourg (4.4%), Estonia si Suedia (4,1%), Finlanda (4%). Romania (1,2%), Slovacia (2%), Grecia (2,1%), Bulgaria si Portugalia au cele mai mici rate, in ceea ce priveste angajatii din mediul cultural.