Asa se face ca sase din zece angajatori verifica, in procesul de evaluare a unui candidat pentru un job in cadrul companiei, profilurile acestuia de social media. Iar asta nu este tot, aproximativ patru din zece tin cont inclusiv de acest criteriu in decizia finala de recrutare, conform unui sondaj desfasurat de BestJobs Romania.
Experienta din CV se verifica
Este adevarat ca nu de fiecare data, dar exista si situatii cand angajatorii verifica experienta, in sensul ca sapte din zece specialisti in recrutare au declarat ca fac acest lucru.
Cei chestionati au spus ca verifica de obicei candidatul cu angajatorii anteriori: 29% atat pentru pozitiile low-level, cat si pentru cele high-level, 34% – doar pentru functiile high-level, iar foarte putini fac verificari doar pentru pozitiile low-level.
Mai bine de 50% dintre angajatori (53%) testeaza si capacitatea unui candidat de a interactiona cu echipa din care va face parte, atat pentru pozitiile low-level, cat si pentru cele high-level, in timp ce 14% fac acest lucru doar pentru pozitiile high-level.
Legis Plus Legislatia Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Prima impresie este foarte importanta! Ce ii intereseaza cel mai mult pe viitori angajatori?
Nu este un mit, prima impresie chiar conteaza enorm, iar 95% dintre angajatori sunt foarte atenti in cadrul acestei prime intalniri. Principalele trasaturi pe care acestia le cauta la un candidat sunt increderea in sine (78,5% dintre respondenti), abilitatea de a ramane calm sub presiune (76,2%) si capacitatea de convingere (61%).
Ce ar dori recrutorii sa vada la un candidat? Ca acesta este onest (67,4% dintre respondenti), eficient (47,7%), cooperant (35,5%), flexibil (30,2%), increzator (22,6%), competitiv (19,2%), convingator (16,8%), meticulos (14,5%), intuitiv (12,8%), carismatic (12,8%), relaxat (11%) sau independent (9,3%).
Celebra intrebare "unde te vezi peste cativa ani?" nu este atat de relevanta in cadrul procesului de recrutare. Doar trei din zece angajatori ar lua in considerare respingerea candidatului in procesul de recrutare in cazul in care acestuia ii lipseste un plan realist pe termen lung.
Sondajul a fost efectuat in perioada 01 – 15 mai 2019, pe un esantion de 292 companii mici, medii si mari din Romania, conform BestJobs.