Precizam ca inregistrarea ca persoana in cautarea unui loc de munca este o etapa prealabila si obligatorie in vedereaobtinerii facilitatilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Astfel, absolventii institutiilor de invatamant care se inregistreaza in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca ca persoana in cautarea unui loc de munca beneficiaza de servicii de informare si consiliere profesionala, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesionala, precum si de facilitati financiare.
Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
In cazul absolventilor de liceu, indiferent daca a fost sau nu promovat examenul de Bacalaureat,
termenul de 60 de zile incepe pe 26 mai 2018, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.382/24 februarie 2017 al Ministrului Educatiei Nationale conform caruia „cursurile claselor terminale din invatamantul liceal se incheie in data de 25 mai 2018”. Elevii care nu au situatia scolara incheiata la toate materiile, se pot inregistra in evidentele agentiei in termen de 60 de zile de la data promovarii examenului de corigenta, data inscrisa in adeverinta eliberata de institutia de invatamant.
Absolventii care nu se prezinta in termenul legal pentru a fi luati in evidenteau dreptul sa se inregistreze ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca, vor beneficia de serviciile agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, dar nu vor avea dreptul la indemnizatie de somaj.
Prima de insertie, in valoare de 1.500 de lei, se acorda absolventilor inregistrati in evidentele ANOFM care, in termen de 60 de zile de la absolvire, s-au angajat cu norma intreaga pe o perioada de cel putin 12 luni.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
De asemenea, absolventii care se incadreaza in munca mai pot beneficia, potrivit prevederilor legale, de prime de mobilitate (instalare sau incadrare) sau de prima de relocare.
Indemnizatia de somaj pentru absolventi reprezintao suma fixa lunara, acordata pe o perioada de 6 luni, in cuantum de 250 lei. Nu pot beneficia de indemnizatia de somaj absolventii care la momentul solicitarii acestui drept au fost admisi sau urmeaza cursurile unei forme de invatamant, organizate si/ sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii.
Sursa: ANOFM