O persoana nu ar trebui sa se considere niciodata intr-o postura de vulnerabilitate, in cadurl unui interviu. Interviul de angajare nu este un interogatoriu, ci un dialog de afaceri. Acest lucru este valabil cu atat mai mult in cazul interviurilor secundare. Acum stii ca esti dorit. Intrebarea este cat de mult doresti tu acest job?
Atunci cand tu esti cel care adreseaza intrebari majore interlocutorului, nu doar ca il vei impresiona pe managerul de HR sau pe managerul direct, dar vei putea lua o decizie corecta, in deplina cunostinta de cauza.
1. Cine a detinut aceasta functie pana acum?
Este foarte important sa stii contextul job-ului pentru care te afli la interviu: este un post nou creat? Daca nu, ce s-a intamplat cu persoana care detinea functia respectiva anterior? Ar fi bine sa stii daca acea persoana a fost promovata sau a fost concediata.
Aceste informatii iti ofera indicii nu doar cu privire la responsabilitatile pe care le vei avea ci si la modul in care managerul respectiv coopereaza sau nu cu titularul postului.
2. Care sunt cele mai mari provocari pe care le presupune acest job in primele 6 luni?
Prea putini candidati adreseaza o astfel de intrebare in cadrul interviului, desi este, poate, chiar cea mai importanta. Primele 6 luni sunt decisive. Daca managerul nu este pregatit sa iti raspunda clar si concis la aceasta intrebare, este cazul sa te gandesti foarte bine la decizia ta.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
3. Care sunt principalele obstacole carora ar trebui sa le fac fata?
In general, obstacolele se incadreaza intr-una din urmatoarele categorii: sisteme, procese, persoane. Te va ajuta foarte mult sa stii, de la bun inceput, cu ce tip de obstacole te vei confrunta. Este un proiect nou? Este vorba de sarcini complicate? Trebuie sa te familiarizezi cu anumite sisteme?
In mod ideal, aceasta intrebare ar trebui sa fie punctul de pornire al unei discutii privind cele mai bune strategii si practici.
4. Cum ati caracteriza stilul Dvs. de management?
Incearca sa fii atent la indiciile care reies printre randuri: cum comunica managerul? cat de des si in ce conditii ati interactiona? re un stil cooperant sau autoritar? Incearca sa afli cat mai multe detalii despre cum s-ar desfasura lucrurile in mod concret.
5. Cum va fi evaluata performanta?
Poti sa iti faci o impresie foarte buna despre un job, chiar si despre viitorul manager, pentru ca apoi sa realizezi ca targetul este imposibil de realizat sau ca metodele de masurare a performantei sunt nedrepte sau ineficiente. Nu te sfii sa pui intrebari despre performanta anterioara. La urma urmei, tu esti persoana care va avea aceste responsabilitati, de aceea este esential sa stii, din start, daca si cum le vei indeplini cu succes.