Inainte de a angaja pe cineva, managerul de recrutare ar trebui sa aiba in vedere mai multe aspecte, pentru a fi sigur ca face o alegere buna. Atunci cand vorbim de o companie mica, cu un numar redus de angajati, angajatorul trebuie sa fie de doua ori mai atent, acestuia fiindu-i mai greu sa realizeze un proces profesionist de recrutare.
Asadar, la ce trebuie sa fii atent inainte de a angaja pe cineva:
1. Inainte de toate, fii sigur ca anuntul pe care l-ai creat este cat se poate de clar, nelasand loc de interpretare. In ziua de astazi, nu putini sunt cei care aplica la diverse joburi care nu li se potrivesc, iar apoi le spun potentialilor angajatori ca nu au inteles bine cerintele postului. Fii cat mai exact, iar in acest fel vei atrage oamenii potriviti.
2. Este indicat sa testezi viitori angajati, pentru a fi sigur ca sunt competenti. Foarte multi aplicanti pretind ca stiu sa faca anumite lucruri, desi sunt total straini de acestea, iar uneori nu au nici cea mai vaga idee despre un anumit domeniu, cu care, in prealabil, au pretins ca sunt familiarizati. Supune-i unui test rapid in care isi pot demonstra competentele si scapa de dubii, in acest fel. Alege-i pe aceia care demonstreaza ca sunt capabili sa isi indeplineasca viitoarele atributii aferente postului pe care-l vor ocupa.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
3. Transparenta este esentiala, spune-i candidatului adevarul, in toate privintele, nu incerca sa creezi o imagine mai interesanta a companiei tale. Daca salariatul va sti de la bun inceput cum stau lucrurile, va fi tentat sa trateze cu onestitate angajatorul, altfel, ar putea fi dezamagit, daca i se promit lucruri care in realitate nu exista.
4. Asigura-te ca vei tine doua interviuri de angajare, cu fiecare candidat in parte. Este important sa te familiarizezi cu potentialul angajat si chiar ar fi o idee buna ca acesta sa fie intervievat in prezenta unei a doua persoane importante din firma. In acest fel, va veti forma cu usurinta o opinie, iar testarea candidatului ar trebui sa aiba loc chiar la sediu, pentru a vedea cum se comporta acesta.
5. Dupa ce ai gasit angajatul potrivit, nu uita sa treci in contract si o perioada de proba. In acest fel, nu va exista loc de interpretari, chiar daca decizi ca salariatul nu este, de fapt, potrivit postului. Acelasi lucru este valabil si in cazul angajatului, care se poate razgandi, in timpul acestei perioade de proba.
Cel mai important aspect ramane acela de a gasi oameni capabili, dornici de a progresa in cariera lor si care sunt dispusi sa munceasca mult pentru ca acest lucru sa devina realitate.