Angajatii din HR sunt considerati "obstacolul" ce sta in calea obtinerii job-ului perfect pentru multi candidati, mai ales pentru cei care doresc sa obtina posturi mai tehnice - acesti candidati fiind obsnuiti mai degraba sa isi dovedeasca abilitatile decat sa vorbeasca despre ele.
Am auzit de curand de la un prieten care a mers la interviu pentru un post de programator la o firma importanta ca a fost intrebat cate mingi de tenis crede ca exista in intreaga lume. S-a blocat si nu a stiut ce sa raspunda. Mare greseala! E o intrebare la care nu exista neaparat un raspuns corect sau unul gresit.
Astfel de intrebari, ce par lipsite de sens si de logica, au rolul de a scoate in evidenta viteza si modul de reactie al candidatului in momentul in care se confrunta cu situatii pe care nu le-a mai intalnit. Daca primiti astfel de intrebari, puteti raspunde la ele cu umor, un exemplu de raspuns fiind: "cu siguranta exista milioane de mingi de tenis in toata lumea, stiu sigur ca trei dintre ele sunt la mine acasa" sau "cea mai importanta minge de tenis este cea cu care a castigat Simona Halep turneul de la Montreal".
5 trucuri pentru a trece de interviul de angajare mai usor:
Fara emotii! Pana la urma nu ai ce sa pierzi, nu poti avea decat de castigat - eventual chiar job-ul pe care ti-l doresti! Si daca nu, orice incercare este un pas inainte spre succes!
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Fii prietenos! Nimanui nu ii plac oamenii inhibati, care se inchid in coltisorul lor si nu vorbesc cu nimeni! Indiferent cat de bine isi fac treaba! Iar daca tu dovedesti chiar de la interviu ca esti o persoana careia nu ii place sa comunice nu faci altceva decat sa subliniezi ca nu esti o persoana care poate lucra in echipa.
Arata-te interesat! Niciodata, dar niciodata, sa nu mergi la un interviu fara sa stii numele firmei, obiectul principal de activitate, 2-3 campanii/servicii/produse pe care le comercializeaza. Cerceteaza putin piata, concurenta si arata ca ai macar o idee despre ceea ce se intampla, chiar daca nu ai neaparat experienta in respectivul domeniu. Nimeni nu s-a nascut invatat, insa atunci cand exista dorinta se pot face lucruri mari!
Fa-te remarcat! Ai grija sa fii tinut minte, sa te diferentiezi cumva de restul candidatilor. De cele mai multe ori, vorbim de un singur job si de 10-20 sau chiar 100 de candidati. Intotdeauna va fi ales cel care are ceva special, pe langa inclinatie/experienta/dorinta de munca. Alege o tinuta smart-casual, ai grija sa ai o manichiura ingrijita si nu exagera cu machiajul! Nu vorbi prea mult, dar nici prea putin si ai grija ca atunci cand o faci sa spui lucruri interesante. Pune intrebari inteligente si vino chiar cu o idee revolutionara referitor la activitatea firmei respective.
Demonstreaza-ti fidelitatea. Angajatorii evita in general candidatii de tipul "vanatori de job-uri". Acestia sunt cei care fug de la o firma la alta la doar cateva luni distanta, doar pentru ca primesc salarii mai mari, fara sa le pese de experienta profesionala. Un alt lucru important este respectul aratat fata de fostii angajatori. Nu dezvalui niciodata complet modul in care lucrau fostii angajatori sau faptul ca ai demisionat pentru ca erai prost platit, ori nu te intelegeai cu seful/colegii.
Retine! Atitudinea poate inlocui 1.000 de cuvinte! Succes!