Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Interviurile de angajare traditionale nu mai sunt suficiente. Ce alternative avem?

05 /Dec2019 Exclusiv
Interviurile de angajare traditionale nu mai sunt suficiente. Ce alternative avem?Tags: interviul de angajarecandidatinterviu de angajarecompanii

O expresie destul de cunoscuta spune ca “viitorul e deja aici, doar ca e raspandit in mod inegal”. Astfel, daca in unele tari si companii se folosesc deja softuri de angajare create de firme precum Koru sau Pymetrics, in alte zone de pe glob firmele inca isi bazeaza interviurile de angajare strict pe resursa umana.

O perspectiva noua ar putea fi aceasta: softurile bazate pe o forma de inteligenta artificiala sunt create pornind tot de la neurostiinta dezvoltata in prealabil de oameni. Astfel, increderea in ceea ce aceste programe reusesc sa faca poate sa creasca. 

Avantajele sunt numeroase: factorul uman este ajutat de software si ajungem astfel la o analiza mai buna a candidatului ideal. 

Mai mult, companiile amintite au dezvoltat si softuri care sa sublinieze punctele slabe ale interviurilor traditionale si abilitatea unor programe de a masura anumite abilitati. Acestea pot fi folosite inclusiv de angajatii companiilor care isi pot depista astfel punctele slabe si punctele forte si pot afla mai usor in ce arii au nevoie sa aduca imbunatatiri. 

In functie de scorurile obtinute, cei care fac astfel de teste primesc un ansamblu cu mult mai cuprinzator decat in cazul unei evaluari relativ simpliste. Cu alte cuvinte, vorbim de un feedback cu mult mai constructiv, mai ales ca nu mai apare nici factorul personal cand multi angajati considera ca au fost nedreptatiti in urma feedbackului primit de la managerul sau seful lor. 


Intrebarile din cadrul acestor programe vizeaza experienta acumulata prin intermediul job-urilor din anii trecuti, stilul de lucru care include preferinte si optiuni in cazul unor optiuni de viata si valori, scenarii de lucru care vizeaza felul in care angajatii ar raspunde in fata unor situatii specifice. 

Sunt vizate (cel putin de catre Pymetrics) inclusiv trasaturile emotionale alaturi de cele cognitive, astfel ca potretul final va fi unul destul de cuprinzator. Din nou, vorbim de o baza pe care a creat-o ani de-a randul neurostiinta si nu de o constructie deficitara care nu se bazeaza pe dovezi solide. 

Tocmai de aceea ar trebui ca astfel de programe sa fie binevenite in cadrul companiilor care isi doresc sa creasca si care inteleg ca a imbratisa tehnologia si avantajele sale inseamna a face un pas inainte. 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Interviurile de angajare traditionale nu mai sunt suficiente. Ce alternative avem?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".