Candidatii cred ca managerii de recrutare sunt foarte atenti la ceea ce este trecut in CV, iar daca au cat mai multe diplome si atestate, acestia cred ca sansele lor sunt mari, in ceea ce priveste ocuparea locului de munca scos la concurs.
Asa sa stea oare lucrurile?
Ei bine, confrom specialistilor in HR, viitori angajati sunt indusi in eroare de anumite aspecte care sunt de mult timp perimate.
Asadar, iata cateva "mituri" legate de interviul de angajare:
- CV-urile "inflorite", care contin foarte multe detalii sunt cele mai apreciate. Total fals, cel mai important este sa contina informatiile esentiale, unde ai lucrat, pentru ce perioada, ce post ai ocupat, etc. Este doar un mod de a te prezenta, pentru a fi chemat la interviu, asa ca nu exagera, altfel risti sa pierzi tocmai din acest motiv la care, probabil, nu te asteptai. Tine minte ca in medie un anunt atrage aproximativ 250 de CV-uri, dar doar 6-7 sunt selectate...
- doar cei care sunt "de exceptie" au sanse mari de a ocupa postul. Din nou o abordare gresita. Acest fapt se petrece doar in cazul unor functii tehnice, care implica actiuni repetitive desfasurate de angajat, asa ca este important sa fie foarte priceput in ceea ce face.In rest, alti factori pot influenta foarte mult angajarea unei persoane. Mai nou, companiile vor sa-si formeze proprii angajati, asa ca vor fi atenti daca esti o persoana comunicativa, daca ai inititiativa si doresti sa inveti lucruri noi, daca esti proactiv si daca te intereseaza sa afli cat mai multe despre compania angajatoare. Asa ca ai grija ca la interviu sa pui intrebari legate de modul in care se desfasoara lucrurile in cadrul companiei, astfel vei arata ca te intereseaza cu adevarat jobul si evolutia firmei in cauza.
- trebuie sa spui ce vrea angajatorul sa auda. Ce rost are sa pleci pe aceasta premisa, cand stii bine ca minciunile ies usor la iveala? Nu minti ca stii sa faci lucruri de care nu ai habar, nu spune ca vei sta peste program daca nu ai nici cea mai mica intentie sa faci asa ceva. Cel mai bine ar fi sa dai dovada de onestitate, iar in acest mod vei reusi sa gasesti postul care ti se potriveste cel mai bine.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
250 Modele Fise de Post
Nu te lasa motivat doar de bani, cel mai important este sa iti placa ceea ce faci, sa te intelegi cu colegii si seful, altfel jobul poate deveni o adevarata corvoada si cu siguranta nu iti doresti ca acest lucru sa se petreaca. Tine minte ca este important sa dai dovada de proactivitate in ceea ce faci, in acest fel vei fi apreciat si vei avea o gramada de lucruri de invatat.