1. Exista o durata maxima a perioadei de delegare?
Da, durata maxima a perioadei de delegare este de 60 de zile calendaristice in cursul a 12 luni.
Perioada de delegare poate fi prelungita, cu respectarea a doua conditii:
- numai cu acordul expres al salariatului
- pe durate succesive de cel mult 50 de zile calendaristice
2. Refuzul prelungirii perioadei de delegare nu constituie abatere disciplinara
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Angajatul are dreptul de a refuza prelungirea perioadei, conform legii. Asadar, acest refuz nu poate fi considerat drept abatere disciplinara. Insa, potrivit specialistilor Portalcodulmuncii.ro, nu existe prevederi legale care sa acorde dreptul salariatului de a refuza decizia de delegare, ce reprezinta un act unilateral al angajatorului.
3. Ce este indemnizatia de delegare?
Codul Muncii stabileste faptul ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare.
Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu sunt venituri impozabile, in urmatoarele limite:
(a) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(b) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
4. Poate fi modificat programul de lucru pe durata delegarii?
Elementul contractului individual de munca ce se modifica prin actul delegarii este doar locul de munca. Asadar, prin decizia de delegare nu pot fi modificate si ale elemente, cum ar fi programul de lucru.
5. Care sunt principalele diferente intre delegare si detasare?
Delegarea reprezinta doar modificarea locului in care se desfasoara munca, in timp ce detasarea presupune prestarea activitatii in beneficiul unui alt angajator, la alt loc de munca.
Detasarea poate fi dispusa pentru o perioada intiala de cel mult 1 an, in timp ce delegarea poate fi dispusa numai pentru 60 de zile in decursul a 12 luni.
Numai in cazul detasarii, contractul individual de munca poate fi suspendat.
Asadar, atentie la faptul ca perioada in care salariatul este delegat reprezinta vechime in munca.