Potrivit art. 83 din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.
Un exemplu concret: Angajatorul trebuie sa inlocuiasca salariata aflata in CCC timp de 1 an cu un nou angajat. In acest caz, va incheia cu noul angajat un contract individual de munca pe durata determinata!
Cateva reguli de baza de care vom tine cont cand discutam despre contracte individuale de munca pe durata determinata:
CIM pe durata determinata NU poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni!
Daca CIM pe durata determinata inlocuieste un salariat al carui CIM este suspendat, durata sa va expira la momentul incetarii motivelor care au determinat suspendarea contractului de munca al salariatului titular!
CIM pe durata determinata se incheie doar in forma scrisa!
CIM pe durata determinata va contine precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.
CIM pe durata determinata poate fi prelungit pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrare, doar cu acordul salariatului.
Intre parti se pot incheia succesiv cel mult 3 CIM pe durata determinata.
Contractele de munca incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Cu alte cuvinte, intre parti ar putea exista o colaborare de maxim 36 de luni + 12 luni + 12 luni, daca discutam despre contracte de munca pe durata determinata, succesive.