Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Procedura cercetare disciplinara pentru absente nemotivate

18 /Aug2021
Procedura cercetare disciplinara pentru absente nemotivate
Tags: absente nemotivateprocedura disciplinaracercetare disciplinara

O societate are incheiat CIM cu un cetatean strain care nu s-a mai prezentat la locul de munca si nici nu mai este de gasit in apartamentul pus la dispozitie de societate. Salariatul a fost convocat in scris pentru cercetare disciplinara, dar scrisoarea s-a intors fara confirmare de primire. Din declaratiile celorlalti cetateni straini, colegi ai angajatului, acesta ar fi parasit deja tara. Cum va proceda societatea in acest caz?

 

Raspunsul specialistului:


Persoana care sesizeaza absenta salariatului va intocmi un referat constatator  privind situatia constatata. In baza acestui referat, angajatorul emite o decizie prin care numeste o persoana sau o comisie formata din mai multe persoane care sa efectueze cercetarea disciplinara. 

In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana sau de catre comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.

Angajatorul trebuie sa detine dovada comunicarii acestei convocari. 

In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul:
 

  • sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa;

  • sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea tuturor probelor si motivatiilor pe care le considera necesare;

  • sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este;
  • sa fie asistat de avocat.


Neprezentarea salariatului la convocare fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile (art. 251 alin. (3) din Codul muncii).
 

Astfel, pot exista doua situatii:

1. Salariatul nu se prezinta la convocare la cercetarea disciplinara, caz in care angajatorul poate dispune sanctionarea discilinara a salariatului;
2. Salariatul se prezinta la cercetarea disciplinara. In acest caz, se incheie un proces verbal in care se mentioneaza apararile salariatului. 
 

Cand se emite decizia de sanctionare pentru absente nemotivate?
 

Daca angajatorul inlatura intemeiat apararile formulate de salariat sau acesta nu se prezinta la cercetare, se poate emite decizia de sanctionare. Sanctiunea disciplinara poate consta in concediere disciplinara daca abaterea disciplinara este grava. 

Conform art. 252 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.  Termenul de 30 de zile se socoteste de la data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii( conform Deciziei ICCJ nr. 16 din 12 noiembrie 2012). 

Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu: 
 

a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara; 
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat; 
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea, in cazul in care salariatul nu se prezinta; 
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica; 
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata; 
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata. 


Termen comunicare pentru decizia de sanctionare
 

 Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii. 

Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii. 

Astfel, in termen de 3 zile lucratoare, absentele nemotivate se inregistreaza in Revisal. Suspendarea inceteaza in ziua in care salariatul se prezinta la serviciu sau in ziua in care contractul individual de munca inceteaza(daca salariatul nu se mai prezinta la serviciu). 


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Procedura cercetare disciplinara pentru absente nemotivate":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 12 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".