Raspunsul specialistului:
Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) -d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Aceasta prevedere legala care stabileste obligatia existentei stagiului de cotizare nu a fost modificata. Ceea ce s-a modificat este adaugarea unei exceptii de la aceasta regula si anume concediul de carantina.
Astfel, in categoria concediilor medicale care se acorda fara stagiu de cotizare, pe langa concediul medical pentru urgenta medico- chirurigicala si concediu de risc maternal s-a adaugat si concediul de carantina. In cazul concediului medical cod 01 este necesar stagiul de cotizare de cel 6 luni in ultimele 12 luni.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Concedierea perfect legala
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Conform art. 9 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernlui nr. 158/2006, introdus prin Ordonanta de urgenta nr. 30/2020, in scopul prevenirii imbolnavirilor salariatii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru carantina, fara indeplinirea conditiei privind stagiul de asigurare.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro