Valoarea totala a exportului de produse romanesti in Singapore se ridica la 36 de milioane EUR. Odata cu acest acord, 170 de companii romanesti vor exporta produse precum anvelope, seminte de floarea soarelui sau tevi de metal in Singapore. Un procent de 67% dintre aceste companii este constituit din intreprinderi mici si mijlocii.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Acesta este primul acord comercial bilateral al Uniunii Europene cu o tara din Asia de Sud-Est, o piatra de temelie a unei relatii mai stranse dintre Europa si una dintre cele mai dinamice regiuni din lume. El incununeaza eforturile acestei Comisii de a construi o retea de parteneri angajati in desfasurarea unor activitati comerciale deschise, echitabile si bazate pe reguli. De cand am preluat mandatul in 2014, comertul a creat 5 milioane de noi locuri de munca in UE, iar in prezent contribuie la angajarea in campul muncii a 36 milioane de persoane. Aceste cifre, impreuna cu faptul ca el reprezinta 35 % din PIB-ul UE, arata cat de important este comertul pentru prosperitatea Europei.”
Comisara pentru comert, Cecilia Malmström, a declarat: „Acordul comercial dintre UE si Singapore este o dovada in plus pentru angajamentul nostru de a desfasura activitati comerciale echitabile si bazate pe reguli. Acordul va aduce beneficii lucratorilor, fermierilor si intreprinderilor de toate dimensiunile, atat din UE, cat si din Singapore. El include, de asemenea, clauze stricte de protejare a drepturilor omului si ale lucratorilor, precum si mediul. Cu acest acord, numarul acordurilor comerciale puse in aplicare de UE in ultimii cinci ani a ajuns la 16. El se inscrie in totalul de 42 de acorduri comerciale, cu 73 de parteneri, reprezentand o treime din comertul total al UE. Aceasta retea comerciala este cea mai mare de acest tip din lume.”
Singapore este de departe cel mai mare partener comercial al UE in regiunea Asiei de Sud-Est, in conditiile unui comert bilateral total cu bunuri in valoare de peste 53 de miliarde EUR, iar cu servicii in valoare de alte 51 de miliarde EUR. Peste 10 000 de intreprinderi din UE sunt stabilite in Singapore, utilizand acest stat ca platforma pentru intreaga regiune a Pacificului. Singapore este, de asemenea, pe locul intai in ceea ce priveste investitiile europene in Asia, investitiile intre UE si Singapore crescand rapid in ultimii ani: stocurile de investitii bilaterale combinate au atins 344 de miliarde EUR in 2017.
In temeiul acordului comercial, Singapore va elimina toate taxele vamale restante aplicate produselor UE. De asemenea, acordul ofera noi oportunitati pentru furnizorii de servicii din UE in sectoare precum, printre altele, telecomunicatiile, serviciile de mediu, ingineria, informatica si transportul maritim. In plus, el va creste predictibilitatea mediului de afaceri.
Acordul va permite, de asemenea, protectia juridica pentru 190 de produse alimentare si bauturi europene emblematice, cunoscute ca indicatii geografice. Singapore este deja a treia cea mai importanta destinatie pentru astfel de produse europene de specialitate. In plus, Singapore a convenit sa elimine, pe langa taxele vamale, obstacolele din calea comertului desfasurat in sectoare-cheie, de exemplu prin recunoasterea testelor de siguranta ale UE pentru autoturisme si pentru multe aparate electronice sau prin acceptarea etichetelor pe care intreprinderile din UE le utilizeaza pentru textile.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii