Raspunsul specialistului:
Eliberarea adeverintei de vechime pentru perioada ulterioara anului 2011 se elibereaza in conditiile art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 7 alin. (5) din HG 905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
RETINETI!
Astfel, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Pe cale de consecinta, in situatia in care actele aditionale aduc modificari sau prezinta relevanta cu privire la vreunul dintre elementele mentionate de lege, respectiv durata activitatii, salariul sau vechimea in munca si in specialitate (care se calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat), apreciem ca acestea trebuie sa fie evidentiate in cuprinsul adeverintei. Asadar, nu doar modificarea salariului prezinta importanta din perspectiva adeverintei de vechime, ci oricare dintre aspectele prevazute expres de lege.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Concluzie
Desi nu este reglementat legal un model de adeverinta care sa ateste vechimea in munca, tinand cont si de elementele furnizate in extrasul din REVISAL, in practica s-a conturat opinia conform careia toate modificarile survenite asupra CIM, in special cele care pot afecta elementele mentionate de lege, trebuie inscrise corespunzator in adeverinta de vechime emisa de angajator.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro