IMPORTANT:
Art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulament stabileste astfel:
( 3) Sub rezerva articolelor 12-16:
(a) persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv;
"Angajare cetatean UE la o firma romaneasca, dar activitatea angajatului se desfasoara in tara sa de origine, nu pe teritoriul Romaniei. I se poate incheia acestuia un contract de munca la domiciliu ? In conditiie astea toate taxele salariale se achita in Romania sau in tara de origine In situatia asta am vazut ca nu mai este necesar avizul de angajare, fiind UE, NIF-ulse elibereaza de catre ANAF dupa depunerea D030, iar viitorul angajat trebuie sa prezinte documentul portabil A1. Ce alta procedura mai trebuie urmata inrelatia cu ITM, Directia de Imigrari?"
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Este demn de mentionat ca de la regula de mai sus sunt stabilite doua exceptii in ceea ce ii priveste pe salariati:
1. Detasarea transnationala pe o perioada de cel mult 24 de luni;
2. Pluriactivitatea (activitatea prestata simultan in doua sau mai multe state membre).
Pentru aplicarea exceptiilor se elibereaza documentul portabil A1. Astfel, in situatia expusa contributiile sociale se datoreaza in statul membru UE in care salariatul presteaza activitate. Salariatul nu este detasat, ceea ce inseamna ca, documentul portabil A1 se poate elibera doar daca salariatul presteaza activitate in doua sau mai multe state membre UE(se afla in stare de pluriactivitate).
In lipsa documentului portabil A1, angajatorul roman se va inregistra in statul in care salariatul presteaza activitate si va plati si declara contributii sociale in acest stat conform legislatiei care se aplica in acest stat.
ATENTIE!
Contributiile sociale se datoreaza in Romania doar in situatia in care salariatul prezinta document portabil A1 in care este mentionat faptul ca Romania este statul in care se platesc contributiile sociale.
In legislatia din Romania nu este reglementat legal modalitatea in care se angajeaza o persoana din alt stat pentru a presta activitate in statul respectiv. In practica, se incheie contract individual de munca in baza dispozitiilor din Codul muncii roman cu munca la domiciliu sau contract cu clauza de telemunca daca salariatul presteaza activitate folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Sursa: PortalCodulMuncii