De asemenea, in aceeasi categorie intra si ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, astfel cum este prevazut in contractul de munca, conform prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Cand vor intra ajutoarele sociale in baza de calcul al impozitului?
Ajutoarele vor intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale daca:
- nu sunt prevazute de contractul de munca;
- sunt acordate in alte conditii decat cele prevazute de contractul de munca.
Rezulta ca exista doua conditii care se cer a fi indeplinite cumulativ pentru ca ajutoarele sa nu intre in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit:
– ajutoarele sa fie acordate in conformitate cu clauzele contractului de individual sau colectiv de munca.
– ajutoarele sa faca parte dintre ajutoarele enumerate de Codul fiscal, si anume:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
a) ajutoare pentru nastere;
b) ajutoare pentru inmormantare.
In ceea ce priveste ajutorul de deces, mentionam ca aceste prevederi se aplica ajutoarelor acordate din fondurile angajatorului, si nu cele care se recupereaza de la casa de pensii conform Legii nr. 263/2010.
Ajutorul de deces care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, art. 126 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 prevede ca asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Se considera membru de familie:
- sotul;
- copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
- parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
Asadar, daca unul dintre acesti membri de familie ai salariatului decedeaza fara a avea calitatea de asigurat, angajatorul are obligatia sa ii plateasca salariatului ajutorul de deces.