Raspunsul specialistilor:
Conform art. 13 din Codul muncii:
Art. 13. - (1) Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani.
(2) Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
Astfel, o persoana in varsta de 15 ani poate fi angajata numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
Scapati de AMENZI URIASE urmand regulile de aur pentru procesul de angajare. Evitati cele mai frecvente greseli!
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Va oferim "Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR" care include procedura completa la angajare si regulile referitoare la protectia datelor cu caracter personal, detalii aici >>>
Timpul de normal de munca este de 6 ore in cazul minorilor salariati. Este necesara fisa de aptitudini emisa de medicul de medicina muncii la angajare din care sa rezulta ca persoana in cauza este apta de munca pentru locul de munca pe care urmeaza sa il ocupe.
Sunt situatii in care durata normala a timpului de munca se situeaza sub 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana.
Una dintre aceste situatii este cea a tinerilor de pana la 18 ani, in cazul carora durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana (art. 112 alin. (2)).
Astfel, in cazul contractului individual de munca incheiat cu un minor, durata este redusa prin efectul legii, pentru minor durata normala a timpului de munca fiind de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Asadar, in cazul minorilor, drepturile salariale pentru 6 ore pe zi apreciem ca vor fi acordate pentru o durata normala a timpului de munca si nu proportional cu timpul lucrat (minimum 2.550 lei).
Conform HG 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in M.Of. nr. 950 din 5 octombrie 2021, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 15,239 lei/ora.
Astfel, pentru o durata a muncii de 6 ore pe zi, minorul primeste minimum salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Totodata, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare (art. 145 alin. (1) din Codul muncii). Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca alicabile.
Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare (art. 147 din Codul muncii).
De asemenea, salariatii minori nu pot presta activitate de noapte (art. 128 alin. (1) din Codul muncii).
Conform art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unuii calariat cu norma intreaga comparabil.
In situatia expusa, repartizarea timpului de lucru nu stim data este saptamanala intrucat salariatul nu presteaza activitate zilnic si prin urmare vor fi 10 ore pe luna.
Unul dintre elementele obligatorii ale contractului individual de munca il reprezinta durata muncii asa cum se prevede la art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii.
Astfel, in contractul individual de munca se va mentiona durata muncii exprimata in numar de ore pe zi/saptamana/luna.
Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR – care sintetizeaza eficient fiecare informatie relevanta atunci cand faceti angajari si care va ajuta sa aflati:
Facilitati pentru angajatorii care incadreaza in munca persoane in varsta de peste 50 de ani sau persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani, COMANDA ACUM >>>
In cazul unui contract individual de munca cu timp partial se mentioneaza obligatoriu in cuprinsul contractului repartizarea programului de lucru. Aceasta obligatie este stabilita de art. 105 alin. (1) din Codul muncii:
Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Prin urmare, la angajare se mentioneaza obligatoriu in contractul individual de munca repartizarea programului de lucru cu fiecare zi precum si ora de inceput si ora de sfarsit. La sfarsitul fiecarei luni se poate modifica prin act aditional repartizarea programului de lucru pentru luna urmatoare astfel incat cu o repartizare inegala sa va incadrati in numarul de ore stabilit in contractul individual de munca.
O alternativa la actul aditional este sa se mentioneze in contractul individual de munca, dupa ce s-a stabilit repartizarea programului de lucru, ca programul de lucru se poate modifica cu acordul salariatului, la sfarsitul fiecare luni, pentru luna urmatoare prin comunicarea de catre angajator a programului modificat. In aceasta situatie, angajatorul comunica la sfarsitul fiecarei luni salariatului un document in care se mentioneaza: repartizarea programului de lucru pe luna xxxx pentru salariatul angajat in baza CIM nr....., iar salariatul va mentiona pe documentul respectiv ca este de acord cu programul si va semna.
In contractul individual de munca asa cum este reglementat prin Ordinul 64/2003 modificat prin Ordinul 1616/2011, la durata muncii se va inregistra, de exemplu, astfel:
CAPITOLUL 8: H. Durata muncii
O fractiune de norma de 2,5 ore/saptamana;
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza:
Marti – 09:00 – 11:30
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora.
Astfel, atunci cand nu se presteaza zilnic activitate nu vor mai fi ore pe zi ci ore pe saptamana. Iar daca nu se presteaza activitatea in fiecare saptamana, vom avea ore pe luna.
In speta prezentata salariatul nu lucreaza in fiecare zi, de aceea nu vom avea ore pe zi ci ore pe saptamana.
Cele 10 de ore prestate pe luna daca vor fi prestate in fiecare saptamana vom avea ore pe saptamana.
De aceea, in contractul individual de munca se va mentiona ca salariatul presteaza activitate 10 ore/luna repartizate dupa cum urmeaza:
de exemplu, marti 09:00 – 11:30
In Revisal se inregistreaza tipul de norma urmand urmatorii pasi:
1) Contracte
2) Se selecteaza salariatul
3) Tip norma – se alege cu timp partial
4) Durata timp munca – se alege cu timp partial.
5) La rubrica repartizare timp de munca – se alege INEGAL.
6) La rubrica timp interval repartizare - se alege ore/saptamana;
7) La rubrica timp munca- se mentioneaza numarul de ore din saptamana (2,5 ore).
Daca cele 10 ore vor fi prestata intr-o singura saptamana atunci vom avea ore pe luna.
Un raspuns valabil la data de 15.06.2022, realizat de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>