Potrivit art. 8 alin. (1) din acest act normativ, serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.
"Dorim sa stim daca la angajare este necesara adeverinta eliberata de medicul de familie care sa ateste ca persoana este clinic sanatoasa sau nu, sau este suficient doar fisa de aptitudine eliberata de medical de medicina muncii?"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 13, examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
- compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
- existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
- existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
- existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
ATENTIE!
Angajatorul are obligatia sa solicite medicului de medicina muncii efectuarea examenului medical la angajarea in munca.
Este demn de mentionat ca, potrivit art. 16 alin. (6 indice 1) din HG 355/2007 medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.
Legiuitorul a stabilit posibilitatea si nu obligatia medicului de medicina a muncii de a solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.
In concluzie, stabilirea aptitudinii de catre medicului de medicina muncii NU este conditionata de adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat ci medicul de medicina muncii o poate solicita daca considera necesar.
Insa, aptitudinea nu se stabileste de medicul de medicina muncii in baza declaratiilor salariatului, ci in baza examenului medical.
Neconcordanta dintre avizul medicului de medicina muncii si medicul de familie va fi rezolvata de medicul de medicina muncii care poate solicita si alte investigatii sau examene necesare pentru stabilirea aptitudinii in munca.
...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>