Asta inseamna, concret, ca firmele care angajeaza tineri beneficiaza de o serie de stimulente financiare, mai mici sau mai mari, pe perioade mai lungi sau mai scurte, in functie de categoria din care fac parte tinerii respectivi:
1. absolvent al unei institutii de invatamant
2. tanar cu risc de marginalizare sociala
3. ucenic
4. tanar pe perioada vacantelor
5. stagiar
6. tanar NEET
250 Modele Fise de Post
Legis Plus Legislatia Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
7. tanar dezavantajat
Acordarea acestor stitmulente financiare este insa doar unul dintre aspectele care vizeaza angajarea tinerilor. Acest domeniu, angajarea tinerilor, este unul dintre cele mai reglementate din intreaga legislatie a muncii, cu prevederi care acopera tot: de la norme de protectie si restrictii, pana la sanctiuni si, cum spuneam mai sus, stimulente.
Iata de ce v-am pregatit un ghid practic care explica impecabil toata problematica angajarii tinerilor, conform legislatiei din Romania: Angajarea tinerilor. Beneficii, forme de angajare, informatii utile, DETALII AICI >>>
Parcurgeti acest ghid si veti fi in masura, pe de o parte, sa profitati de facilitatile (fiananciare) oferite de lege si, pe de alta parte, sa evitati pasi gresiti care va pot aduce sanctiuni dure, inclusiv pedepese cu inchisoarea!
Varsta minima la angajare, in Romania
Conform art. 13 alin. (2) din Codul muncii, un tanar poate incheia un contract de munca in calitate de salariat la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
Iar conform art. 13 alin. (1), incepand cu varsta16 ani, el dobandeste capacitate de munca si poate lucra aproape ca orice angajat. Si spunem „aproape” deoarece, pana la implinirea varstei de 18 ani, activitatea lui este supusa unor restrictii menite sa-l protejeze:
- nu poate fi incadrat in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase;
- durata maxima a timpului sau de lucru este de 6 ore/zi si de 30 de ore pe saptamana;
- nu are voie sa presteze ore suplimentare sau munca de noapte (in intervalul 22.00-6.00), DETALII AICI >>>
- beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare etc.
O modalitate interesanta de formare profesionala pentru tineri
Este vorba despre internship, un contract incheiat intre intern si o organizatie-gazda, pe durata de maximum 6 luni, in temeiul caruia o persoana (internul) desfasoara o activitate specifica in cadrul si sub autoritatea acelei organizatii, scopul fiind aprofundarea cunostintelor teoretice, imbunatatirea abilitatilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente.
Internship-ul este reglementat prin Legea nr. 176/2018 si prezinta avantaje atat pentru intern (cel care beneficiaza de respectiva formare profesionala), cat si pentru compania care il instruieste. Desi contractul de internship se aseamana sub multe aspecte cu contractul de munca, el nu este un contract de munca. Este diferit si de contractul de voluntariat, deoarece internul este platit.
Perioada de proba
Absolventii institutiilor de invatamant nu vor fi supusi unei perioade de proba, ci unui stagiu. Potrivit art. 31 alin. (4) din Codul muncii, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele sase luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu.
Ucenicii beneficiaza de o perioada de proba de maximum 30 de zile, potrivit art. 9 alin. (2) din Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Perioada maxima de proba este aceeasi, indiferent de durata contractului de ucenicie. In intervalul in care ucenicul se afla in perioada de proba, angajatorul nu primeste subventia de la bugetul asigurarilor pentru somaj pentru angajarea ucenicului.
Mai multe in GHIDUL Angajarea tinerilor, DETALII AICI >>>
Cuprinsul complet al ghidul practic
- Incadrarea tinerilor in munca: de la aspecte generale legale la utilitatea lucratorilor tineri
- Forme legale de incadrare a tinerilor in munca (de la contracte civile de prestari servicii la contracte individuale de munca)
- Despre internship, aspecte teoretice si practice, raportat la Legea nr. 176/2018 privind internship-ul
- Angajatii tineri si perioada de proba
- Despre stagiu
Comandati acum ghidul Angajarea tinerilor. Beneficii, forme de angajare, informatii utile la pretul special de lansare, de doar 120 lei + 5% TVA, DETALII AICI >>>
IMPORTANT!
Ghidul va prezinta lista detaliata a stimulentelor financiare pe care le puteti primi de la stat in cazul angajarii tinerilor (si a conditiilor pe care trebuie sa le indepliniti).