Asadar, vestile sunt bune pentru angajati, in contextul in care acestia vor avea acces, in curand, la datele proprii prevazute in registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL) si la dovada vechimii in munca. Cu alte cuvinte, salariatii ar putea sa verifice singuri, oricand isi doresc, aceste informatii vitale pentru bunul demers al lucrurilor, in ceea ce priveste recunoasterea anilor de munca.
Concret, acest proiect de lege va corecta anumite inechitati si defecte existente pe piata muncii din Romania, in viziunea deputatului Cristina Pruna:
”Practic, nu va mai fi nevoie de acordul angajatorului, de niciun drum la Inspectoratul teritorial de munca, stat la coada in timpul orelor de program, cereri scrise si numar de inregistrare. Orice salariat va putea accesa oricand si imediat istoricul contractelor de munca finalizate sau active. Este un nou exemplu despre cum digitalizarea poate salva timp si efort pentru salariatii romani, aducandu-ne mai aproape de modelul unui stat care isi respecta cetatenii”, a concluzionat deputatul USR.
Art. I. – Articolul 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
„(3) Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza si se transmite inspectoratului teritorial de munca in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariatilor, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, nivelul si specialitatea studiilor absolvite, tipul contractului individual de munca, salariul, sporurile si cuantumul acestora, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, perioada detasarii si data incetarii contractului individual de munca."
2. Dupa alineatul (5) se introduc doua noi alineate, alin. (5^1) si (5^2), cu urmatorul cuprins:
„(5^1) Registrul general de evidenta a salariatilor este accesibil online pentru salariati/fosti salariati, in privinta datelor care ii privesc. Dreptul de acces se limiteaza la ...citeste continuarea pe legislatiamuncii.ro >>>