In situatia in care compania nu se afla in lighidare sau in faliment, apare obligatia de a reincadra salariata, pe postul detinut la intrarea in concediul de crestere a copilului.
Atentie la faptul ca potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (CCC), este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Interdictia de concediere a salariatei se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei in unitate.
In caz de reorganizare judiciara sau faliment, exista doar obligatia de a acorda salariatei perioada de preaviz la concediere.
Dar acolo unde nu discutam despre lichidare sau faliment, angajatorul va trebui sa dispuna reincadrarea salariatei si nu va inceta raporturile de munca timp de 6 luni de la intoarcerea definitiva la locul de munca.
Nu uitati! Conform art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
Atentie la faptul ca oricare dintre parintii copilului pot beneficia de concediu crestere copil sau stimulentul de insertie daca indeplinesc conditiile de acordare prevazute de OUG 111/2010.
Anonim 2018-12-05 17:30:01
Buna ziua! eu am ocupat postul unei persoane aflate in concediu crestere copil, fara a mi se specifica faptul ca ar fi pe o perioada determinata. in momentul in care persoana se intoarce poate fi aceasta pusa pe alt post cu un salariu mai mic sau trebuie sa fiu mutata eu? multumesc