Raspunsul specialistului:
Conform art. 49 din Codul muncii:
Art. 49. - (1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Portal Codul Muncii
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilordecat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
Pe durata somajului tehnic contractul individual de munca este suspendat in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Astfel, pe durata somajului tehnic se suspenda prestarea muncii de catre salariat si plata drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Potrivit alin. (3) de mai sus, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
Astfel, salariatul poate sa beneficieze pe perioda suspendarii de alte drepturi care nu sunt acordate pentru prestarea muncii in perioada suspendarii daca s-a prevazut ca aceste drepturi se acorda si in perioada de suspendare.
Mai mult, salariatul i se pot plati bonusuri corespunzatoare unei perioade anterioare intrucat nu exista nicio interdictie in acest sens.
In situatia expusa, intelegem ca bonusul este corespunzator unei perioade in care contractul individual de munca nu a fost suspendat astfel incat acesta se poate acorda fara nicio problema.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro