Esential de retinut este ca nu putem dispune concedierea disciplinara a salariatului fara sa fi parcurs in prealabil procedura cercetarii disciplinare, cu toate etapele sale.
Doar dupa finalizarea cercetarii, angajatorul poate dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Asa cum bine stim, abaterea disciplinara reprezinta o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre lucrator. Prin aceasta actiune/ inactiune, trebuie sa se fi incalcat normele legale sau regulamentul intern, prevederile contractului individuale de munca ale contractului colectiv de munca aplicabil (in unitatile la nivelul carora inca mai exista CCM), ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici (daca acestea sunt legale si se regasesc in fisa postului si nu exced competentele lucratorului).
Iata care sunt aspectele de care angajatorul va tine cont pentru a stabili sanctiunea discplinara ce poate fi aplicata angajatului:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
In decizia de aplicare a sanctiunii disciplinare se cuprind in mod obligatoriu urmatoarele elemente:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Decizia de sanctionare se va comunica angajatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Angajatorul poate dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.