Cu salariu corespunzator pentru norma intreaga (adica media zilnica va fi mai mare decat cea din luna curenta)?"
Raspunsul specialistilor:
In perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de indemnizatie de concediu de odihna calculata conform regulilor stabilite de Codul muncii.
Aveti o intrebare legata de timpul de munca?
Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA! Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, DETALII AICI >>>
Art. 150 alin. (1) din Codul muncii prevede ca, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Astfel cum prevede alin. (2), indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu.
Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca.Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Prin urmare, chiar daca se stabileste media zilnica a bazei de calcul pe baza veniturilor din ultimele 3, daca totalul salariului (salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente) cuvenite pentru luna in care pleaca in concediu este mai mare, se acorda o indemnizatie echivalenta cu acest total si nu indemnizatia reprezentand media pe ultimele 3 luni.
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortaSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.