Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

ANIS atentioneaza: Procesul de semnare electronica e ingreunat de Ordonanta nr. 36/2021

13 /Mai2021
ANIS atentioneaza: Procesul de semnare electronica e ingreunat de Ordonanta nr. 36/2021
Tags: semnatura electronicasigiliul electronicanis semnatura electronicasemnare contract electronic

Reprezentantii Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) au declarat recent ca Ordonanta de urgenta privind semnatura electronica (OUG 36/2021), adoptata recent in sedinta de Guvern, este neclara in ce privese includerea obligativitatii acestei operatiuni in cazurile contractului de munca si a sigiliului electronic calificat ca necesitate distincta pentru validarea documentului electronic.


"ANIS doreste sa atraga atentia asupra unor prevederi din Ordonanta de Urgenta privind utilizarea semnaturilor electronice avansate sau semnaturii electronice calificate in domeniul relatiilor de munca, proiect adoptat in sedinta de guvern. ANIS este un sustinator constant si ferm al accelerarii procesului de digitalizare, insa consultarea mediului de afaceri si cu precadere a profesionistilor din domeniul IT&C este un pas obligatoriu pentru a evita situatii care pot ingreuna si birocratiza interactiunile zilnice a mediului de afaceri cu angajatii. Ordonanta de Urgenta aprobata este neclara cu privire la includerea obligativitatii, in situatia semnarii electronice a contractului de munca, a sigiliului electronic calificat ca necesitate distincta pentru validarea documentului electronic.

Solicitarea a trei elemente constitutive (semnatura, marca temporala si sigiliu) pentru recunoasterea unui document electronic ca fiind original ingreuneaza substantial procesul de semnare electronic, solicitand un grad de securizare mult peste necesitatile pietei si reglementarilor europene in cazul documentelor electronice", arata ANIS intr-un comunicat citat de Agerpres.
 

De asemenea, organizatia atrage atentia asupra faptului ca desi noua ordonanta prevede la punctul 1.2 necesitatea folosirii semnaturii calificate si sigiliului electronic calificat pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca, in trecut reprezentantii cu atributii de control al statului recunosteau semnatura electronica in toate formele sale, inclusiv semnatura electronica simpla, bazandu-se pe legiferarea europeana.
 
"Mai mult decat atat, automatizarea proceselor de HR poate suferi considerabil daca instrumente digitale care satisfaceau nivelul de incredere electronic necesar (inclusiv marca temporala) companiilor mari nu vor mai putea fi utilizate, fiind nevoie de un sigiliu electronic aplicat separat acestora.

De asemenea, punctul 1.7 necesita clarificari aditionale pentru a evita situatia in care statul nu recunoaste un document in care partile semneaza cu semnaturi digitale distincte (o parte calificata, cealalta parte avansata). Mentionam ca sub regulamentul european, documentul electronic este considerat original fiind semnat electronic de ambele parti, nu neaparat cu aceeasi tip de semnatura electronica", arata ANIS, conform aceleiasi surse. 
 
Potrivit ANIS, obtinerea sigiliului electronic de catre firme este un proces lung si dificil, iar costurile asociate cumpararii acestui element sunt semnificative, astfel ca “devine prohibitiv pentru marea majoritate a companiilor din Romania, cu precadere a companiilor mici si mijlocii".
 
"Adoptarea OUG-ului sub aceasta forma, respectiv introducerea necesitatii sigiliului fara consultarea in prealabil a mediului de afaceri si fara publicarea pe site-ul Gov.ro a actelor din sedinta de Guvern in prealabil sedintei creeaza o bresa in dialogul social, iar rezultatul nu poate fi decat vicierea politicilor publice si deturnarea puterii de stat catre interese private marginale. In esenta, supra-reglementarea de astazi va face semnatura olografa sa ramana instrumentul preferat pentru mediul de afaceri in anii ce urmeaza. O astfel de reglementare creeaza o piata mica in detrimentul dezvoltarii intreg mediului digital si accesarii oportunitatilor pe care le prezinta. Desi stampila nu mai este o obligatie de ani de zile, statul Roman birocratizeaza mediul digital in detrimentul dezvoltarii unui mediu de afaceri agil si atragator pentru investitii. ANIS isi exprima disponibilitatea totala de a sprijini Guvernul Romaniei cu specialisti pentru formularea adecvata a masurilor propuse si pentru un dialog constructiv in tot parcursul elaborarii politicilor publice cu privire la digitalizare", arata acelasi comunicat. 
 
Infiintata in anul 1998, ANIS reprezinta interesele companiilor IT romanesti si sprijina dezvoltarea industriei locale de software si servicii, cresterea atat a companiilor implicate in proiecte de externalizare, cat si a celor care genereaza proprietate intelectuala, prin crearea de produse.
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "ANIS atentioneaza: Procesul de semnare electronica e ingreunat de Ordonanta nr. 36/2021":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".