Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal - veti gasi solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
Vara este asociata cu perioada concediilor, conform celui mai recent sondaj bestjobs, citat de Agerpres:
"Perioada verii este asociata in mod traditional concediilor, iar traficul de la granite confirma acest lucru. Astfel, in ziua de 12 august a fost inregistrat recordul acestui an, de aproximativ 600.000 de oameni care au intrat sau iesit pe teritoriul tarii noastre, potrivit datelor Politiei de Frontiera. Sarbatoarea legala de pe 15 august, care a fost intr-o zi de marti, a permis multor angajati romani sa faca punte cu zilele de weekend si sa se bucure astfel de mai mult timp liber. In plus, aproape 60% dintre angajati asteapta vara pentru a-si planui concediul si isi rezerva intre 5 si 10 zile libere in aceasta perioada".
In perceptia angajatilor romani, volumul de munca a crescut anul acesta, amplificand nevoia de timp liber. 57% dintre respondenti spun ca au muncit mai mult in comparatie cu anul trecut, iar 30% considera ca cerintele sunt la fel.
Astfel, nevoia de liniste si relaxare este principalul motiv pentru care isi iau concediu, asa cum declara 63% dintre participantii la sondajul bestjobs, urmata de dorinta de explorare, aventura si experiente inedite (31%) si rezolvarea unor chestiuni administrative sau gospodaresti (22%).
De asemenea, multi dintre ei folosesc perioadele libere pentru a cauta noi oportunitati profesionale, in special in randul segmentului 18-34 de ani. Totodata, in ultima luna aplicarile de pe mobil au crescut cu 30%, semn ca utilizatorii platformei continua sa exploreze ofertele de munca si din vacanta.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Portal Codul Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Romania se afla printre tarile europene cu cea mai scurta vacanta de odihna oferita angajatilor din mediul privat (20 de zile), intrucat cei din sectorul public isi pot lua intre 21 si 25 de zile de concediu, in functie de vechimea in munca.
Cu toate acestea, numai anul acesta au fost 15 sarbatori legale considerate zile libere, iar cele mai multe dintre ele au fost in zile de marti sau joi, oferind angajatilor posibilitatea de a se lega de cel mai apropiat weekend si a se bucura de mai multe mini-vacante, folosind in mod eficient zilele de concediu, se arata in sondajul mentionat.
"In plus, angajatorii care recunosc nevoia de odihna a angajatilor si ofera ca beneficiu zile libere suplimentare, cu ocazia zilelor de nastere a angajatului, a copiilor sai, pentru vechime sau pentru a sarbatori o zi specifica industriei, sunt mai apreciati de catre candidati. In ultimele 30 de zile, joburile care ofera acest beneficiu au inregistrat peste 8.000 de cautari", mentioneaza bestjob.