"Marea ironie este ca, desi Covid-19 are un impact enorm, uman si economic, riscul si mai mare este reactia noastra la criza. in cel mai bun caz, suspendam economiile de piata, in cel mai rau caz le inlocuim cu capitalismul de stat. Acest model nu poate castiga niciodata, intrucat pietele deschise sunt necesare pentru a favoriza cel mai bine descoperirea preturilor, alocarea bunurilor, inovatia si chiar democratia", arata analiza bancii, potrivit Agerpres.
Aceasta tranzitie catre o economie globala va insemna ca multe companii nu vor avea o directie clara, ceea ce va face ca bancile si investitorii sa se orienteze catre “companii de inalta calitate, cu mijloace financiare scazute”.
Potrivit Saxo Bank, industrii precum asistenta medicala, robotica si imprimarea 3D vor obtine un impuls din politicile de autonomie si din productia orientata catre cadrul intern in lumea dezvoltata, alaturi de companiile cu o prezenta digitala puternica si un model de afaceri digital care se vor descurca.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Acelasi raport atrage atentia ca pandemia de coronavirus a aratat si mai mult dependenta excesiva a Europei fata de Asia, in special de China si de India, pentru producerea de echipamente si dispozitive medicale, precum si de substantele active cheie ale medicamentelor utilizate frecvent si ca, citeaza Agerpres, pentru a redobandi autonomia, Europa trebuie sa adopte o abordare coordonata pentru a crea economii de scara si pentru a reduce, pe cat posibil, costurile inerente asociate cu relocarea lanturilor valorice.
"Criza a fost ca o alarma pentru guvernele europene si societatea europeana in ceea ce priveste nevoia urgenta de a diminua dependenta economica si medicala de restul lumii. Relocarea lanturilor valorice nu este o idee noua; este la fel de veche ca globalizarea in sine. insa a revenit la moda in ultimii ani pe fondul protectionismului in crestere - si a castigat mai mult teren in ultimele luni din cauza pandemiei. Teoretic, relocarea este o idee foarte atragatoare - intrebarea este daca Europa are mijloacele de a-si realiza ambitiile si de a deveni mai autonoma.", se arata in acelasi raport citat de sursa amintita.