Concret, vorbim despre introducerea in Clasificarea Ocupatiilor din Romania a 65 de noi ocupatii, dintre care 45 la cererea utilizatorilor si 20 ca urmare a preluarii unor ocupatii din Clasificarea Europeana a Aptitudinilor, Competentelor, Calificarilor si Ocupatiilor, care se regasesc in Registrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior, se poate observa in comunicatul de presa al institutiei mai sus mentionate.
”Romania se dezvolta, iar piata muncii trebuie sa fie pregatita sa faca fata unei competitii internationale. Prin introducerea unor meserii ale viitorului si trecerea ocupatiilor care nu se mai practica intr-o grupa speciala, reziduala, am facut un prim pas pentru adaptarea fortei de munca la noile cerinte ale pietei. Este important, de asemenea, ca angajatorii sa fie incurajati sa se adreseze Ministerului Muncii pentru actualizarea permanenta a Clasificarii Ocupatiilor din Romania, atunci cand doresc introducerea unei noi ocupatii cerute pe piata, redenumirea celor care exista in COR sau eliminarea altora care nu se mai practica. Am flexibilizat mult procedura si am introdus noi termene, astfel incat cererile de actualizare a Clasificarii Ocupatiilor din Romania sa fie solutionate in maximum 20 de zile lucratoare. Toate aceste modificari sunt utile si necesare pentru ca, odata introdusa in COR o noua ocupatie, se vor putea organiza programe de formare si se vor putea standardiza calificarile, astfel incat sa existe forta de munca calificata in ocupatia ceruta pe piata muncii”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Va informam ca doar 15 dintre ocupatiile care de abia au fost introduse in COR sunt relationate cu domeniul IT, digital si alte ramuri conexe.
Ce alte ocupatii au mai fost introduse?
- degustator de cafea, barista, consilier de stat, specialist digitalizare...citeste mai multe pe legislatiamuncii >>>
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi