Daca este obligatoriu, la ce capitol si element din noul contract cadru trebuie sa fie completate beneficiile? Este obligatoriu sa fie precizata si valoarea fiecarui beneficiu? Cum se va proceda daca valoarea unui beneficiu se modifica sau un beneficiu este eliminat sau suspendat temporar sau definitiv? Dar daca se introduce un beneficiu nou? Se va face act aditional la contract? Angajatorul poate sa prevada in contract ca isi rezerva dreptul de a modifica valoarea unui beneficiu sau de a renunta la acesta in functie de resursele financiare ale societatii si de decizia conducerii societatii?"
Raspunsul specialistului:
In ceea ce priveste contractele individuale de munca incheiate dupa data intrarii in vigoare a Legii 283/2022, avand in vedere prevederile art. 17 alin. (3) si (4) din Codul muncii, acestea vor cuprinde pe langa celelalte elemente si:
q) suportarea de catre angajator a asigurarii medicale private, a contributiilor suplimentare la pensia facultativa sau la pensia ocupationala a salariatului, in conditiile legii, precum si acordarea, din initiativa angajatorului, a oricaror alte drepturi, atunci cand acestea constituie avantaje in bani acordate sau platite de angajator salariatului ca urmare a activitatii profesionale a acestuia, dupa caz.
In categoria acestor alte drepturi se cuprind si veniturile pe care le-ati enumerat asa incat este necesar sa fie reglementate prin contractul individual de munca.
Intrucat sunt negociate de cele doua parti ale contractului individual de munca si introduse in acest contract, modificarea acestora poat fi facuta tot prin acordul partilor ceea ce presupune incheierea unui act aditional ori de cate ori aceste elemente se modifica, se elimina sau se completeaza cu altele.
Angajatorul nu poate sa prevada in contract ca isi rezerva dreptul de a modifica valoarea unui beneficiu sau beneficiu de a renunta la acesta in functie de resursele financiare ale societatii si de decizia conducerii societatii. Aceasta, intrucat, prin contractul individual de munca partile isi asuma obligatii una fata de cealaltalta. Angajatorul nu isi poate asuma o obligatie sub rezerva daca va vrea sa si-o indeplineasca.
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
Nu este obligatoriu sa fie prevazut cuantumul beneficiilor dar modalitate in care se stabilesc trebuie sa fie mentionata cum ar fi un bonus de performanta daca realizeaza un anume target mentionat in contractul individual de munca, de exemplu 10 lei pentru vanzarea a 3 autovehicule daca vorbim de un agent de vanzari.
Ceea ce se poate face este sa se negocize si reglementeze in contractul individual de munca ca un anumit beneficiu se acorda daca este indeplinita o conditie ce nu tine exclusiv de vointa angajatorului. Spre exemplu, se poate negocia si stabili prin contractul individual de munca ca un anumit beneficiu se va acorda daca angajatorul va realiza profit in anul fiscal precedent.
Beneficiile pot fi mentionate la lit. I pct. 2 lit. e) din noul model al contractului individual de munca aprobat prin Ordinul 2171/2020:
(I) Salariul
1.Salariul de baza lunar brut: .................. lei.
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ...............;
b) indemnizatii ................;
c) prestatii suplimentare in bani ...................;
d) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura .................;
e) alte adaosuri ......................................................................
Un raspuns oferit in decembrie 2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>