Raspunsul specialistilor:
Avizul de detasare este reglementat de OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania.
Art. 2 alin. (1) lit. d) din acest act nromativ defineste avizul de detasare astfel: documentul oficial eliberat de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, care atesta dreptul unui beneficiar al prestarii de servicii de a primi la munca pe teritoriul Romaniei un strain detasat pe o anumita functie.
Conform aln. (2) al aceluiasi articol:
Prezenta ordonanta utilizeaza termeni si expresii avand semnificatia prevazuta in cuprinsul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in cuprinsul dispozitiilor din Codul muncii.
Conform OUG 194/2002 strain este persoana care nu are cetatenia romana, cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European ori cetatenia Confederatiei Elvetiene;
Astfel, avizul de detasare este necesar pentru straini, iar strainul este definit ca fiind persoana care nu are cetatenia romana, cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European ori cetatenia Confederatiei Elvetiene.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Portal Codul Muncii
In situatia expusa se detaseaza un cetatean al unui stat membru UE asa incat nu este necesar avizul de detasare.
Un raspuns valabil in decembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>